Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bitilovina

Marketing

FEELIN' DOWN...

Danas san kao Kishonov sin, što zamjenio je dan za noć, u knjizi Kod kuće je najgore. Zamjenih sve što zamjeniti se moglo u ovoj trgovini protiv sebe. Nisam se namjerno pokušavala vratit u ˝normalu˝, nego sam tragom obveza morala ustati u 8. To za moj organizam, koji je prešao na sustav 3 – 12, znači alarmantno paničarenje od 3 – 5 i najdublje moguće spavanje 5 – 8. U 8 sam u komatoznom stanju.
Ni kava na najdražem mjestu, a u dobrom društvu, ne može mi pomoći, jer osjećam onaj prokleti grč u stomaku što samo pojačava ovaj okus neispavanosti u ustima. Kolač mi izgleda gadljivo, a ja san od onih što uživaju u kavi, al' je ne podnose na tašte. Šačica razgovora donekle odvalači misli od ovog psiho – fizičkog mučenja. Al' brzo završava.
Odlazim. Drugdje. Mislim na san, al' više od toga na ručak. Danas glumim šeficu od kužine. Glavna je u odsustvu, prva do nje danas treba chicken soup for the soul (koju pripremih), tako da je malom od kužine, utjelovljenom u mojoj osobi, danas trebao biti dan vježbe za ono što želi naučiti spremati onoliko dobro koliko to dobro zna jesti. Trebao biti. I propao. Zajedno s bezukusnim punjenim paprikama, unatoč uloženom trudu i radosti oko pripremanja svake sitnice. Roditelj mi reče da nisu toliko loše koliko ja zanovijetam, al' uspoređujući ih s kraljevskim majčinima ja ih mrzim. Istina, ona ima 20 – ak godina utakmica u nogama više od mene. A i majka je, to je najbolji začin svakoj hrani.
Ja mrzim poraze. Ovi kulinarski su posebna kategorija... ne zato što sam ja tip domaćice/kućanice (smatram to ajme majko teškim i nezahvalnim poslom, doduše, možda mi samo fali rutina u tome), nego zato što volim jesti. Mrzila bih civilizaciju u kojoj bi jeli tabletice. Užitak je neprocjenjiv. Istina, kratko traje, s obzirom na uloženi trud prije i poslije.
Nakon popunjavanja one neobjašnjive rupe u stomaku (You can eat and eat, but nothing can fill that emptyness!) sa 150 – ak grama Mikado čokolade, vraćam se svom popisu top20 koji slažem već par dana. I evo ga:

TOP 20 (a hrana je u pitanju)
1. škampi i/ili riječni rakovi na buzaru
2. pizza
3. pršut
4. slane srdele
5. kokoš na gradele (a i sve s gradela)
6. prasetina s ražnja (home made)
7. peka
8. pastrva u kukuruznom brašnu, frigana
9. zelena salata (i skoro sve salate)
10. pržene lignje
11. rižot od morskih plodova
12. dagnje na buzaru
13. juha
14. blagve i šampinjoni (na sve načine), a posebno pohane uz tartar umak
15. blitva
16. punjene paprike (liti), sarme (zimi)
17. kiseli kupus i (domaća) pura, kuhani
18. mozak frigan na foliji
19. raža, frigana
20. arbuni, pastrve ili lignje s krumpirima (u foliji)


P.S. Ja većinu ovih stvari znam spremat. Ne ispadnu uvik tako dobro kako bi ja tila, jer nisu ni sjena maminim uspjesima, al'... učim, ponajviše sebe radi. Moram još pripomenut da je za punjene paprike potreban majstor, što ja očito još nisam, al' prepoznajem majstoriju, zato uglavnom jedem samo mamine, jer se u njima ne raspoznaju sastavni dijelovi. A ja sam poznata po tome što ne volim, za neke osnovnu kulinarsku namirnicu (čak i za moju mamu), kapulu (a ni luk ne preferiram). Znam da je u meni problem... ali to je jače od mene!



Post je objavljen 14.09.2005. u 22:08 sati.