Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/cartmann

Marketing

Coffee

Na uredskoj zabavi mladi stockbroker upozna zanosnu plavusu, te joj se odmah krene udvarati iskoristavajuci svoje pune potencijale, sirok vokabular i umijece uveravanja, a nakon 20tak minuta zavodenja je - zaprosi. Ona ostane iznenadjena, a kako ne bi, pita ga zacudjeno "ali ne poznajemo se ni pola sata, a vi bi me vec ozenili, bez da ista znate o meni??". Niste bas u pravu, odgovori joj stockbroker, vas otac ima racun kod mene vec par godina.

Ili, ako se odredjenoj dionici drasticno digao volume i cijena, bez ikakvog poznatog razloga, kupujte, razlog cete doznati kasnije, ako vas uopce bude briga, jer dotad ste je vjerovatno vec i prodali. :)

Kao sto se moze primjetiti, s lijeve strane sam ubacio bar novih uzrecica, ali da ne ispadne sve crno, moram reci i da je investiranje u dionice nedvojbeno najisplativije ulaganje, u prosjeku, naravno, posebno ako se cvrsto drzite pravila iz lijevog boxa. Npr. banka na deviznu stednju daje u prosjeku 3-5%, godisnje, na vezanu stednju, u real-estate morate uloziti ogroman kapital, te cekati godinama ili desetljecima da se isplati rentanjem, ili da se podigne cijena, ujedno i odrzavati isti te placati porez, sto na kraju izadje ispod 10% u boljem slucaju. Kod investinga, ako ste ziheras i niste voljni gubiti, mozete koristeci jedno od osnovnih pravila "nikad ne drzi sva jaja u istoj kosari" uloziti u indexe, npr. S&P500, tako ako ulozite npr. 10.000kn, taj novac se ulaze tj. razdjeljuje na 500 firmi, te u prosjeku godisnje donosi prihod od 15%, daleko best buy ako imate visak novca koji bi htjeli rasploditi. Da sumiram za one koji nemaju volje citati, makar je za takve bolje da ne investiraju :):

Kako izgubiti novac?
- nemoj ga investirati.



Post je objavljen 14.09.2005. u 15:33 sati.