Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

Lijepa naša nafta (1)

Ona je srž globalnog trenutka, energent na kojemu je baziran razvoj od kraja 19. stoljeća. Ironija je u tome što su količine nafte pod Zemljom ograničene, pa će se civilizacija kad-tad suočiti s problemom nestašice. Ekonomski rast općenito uzrokuje veću potrošnju energija, pa tako u tom 'energy mixu' i porast potražnje za naftom, posebno u industrijskom i transportnom sektoru. Trend cijena energije u stalnom je porastu, barel nafte je prije 33 godine koštao 3$, a nedavno je na trenutak dosegla više od 70$. Nafte ima sve manje, a cijena joj postaje sve veća.

Upotreba motora pokretana fosilnim gorivima 'zbližila' je svijet, velike udaljenosti svladane su tehnološkim dostignućima u transportu, a izumi na informatičkom polju s kraja prošlog stoljeća omogućavaju trgovanje dionicama na svjetskim burzama iz svakog kutka planeta. Ništa vas više u tome ne sprječava. Doduše Hrvatska još uvijek nije zemlja u kojoj možete uplatiti novac za online trgovanje na Marketu, ali to bez problema možete napraviti npr. u Sloveniji i vrativši se u HR trgovati kapitalom s jadranskih plaža zahvaljujući laptopu i bežičnoj komunikaciji. Mjesto pod Suncem više nije bitno, važan je ulazak u sistem, protok informacija, filtriranje, akcija-reakcija-transakcija. No, ukoliko vam zatreba gotovina podižete ju tamo gdje ste i uplatili početni kapital za portfelj, a tamo ostaju i dažbine.


Industrijski razvoj i robno-novčana razmjena u 20. stoljeću rezultirala je sveobuhvatnom globalizacijom. Planet je postao komunikacijsko 'globalno selo' u kojemu je cilj uvijek opravdavo sredstvo. Da parafraziram 'kapitalizmu je samo nebo kraj'. Što god radili u sistemu stvaranja dodatnih vrijednosti i ekstra profita, vozite se na gorivo koje se preradom u rafinerijama dobiva od nafte. Prosječna dnevna potrošnja ove se godine predviđa u visini od 84 milijuna barela. Naftu svi trebaju i svi o njoj ovise - netko više, netko manje, neki su štedljiviji... U zaključku svi trebamo gorivo i spremni smo ga platiti.

Ovisnost o nafti svezana je ovisnošću o dolaru, glavnoj svjetskoj valuti koja igra glavnu ulogu u velikoj naftnoj igri. Dok vam treba nafta, treba vam i dolar, doduše u igru želi i Euro, ali to je priča koju ću ispričati jednom drugom prilikom.


U globalnom kaosu u kojemu se traži 'kap više' odjednom se (pro)nalazi i mala zemlja za veliki odmor. Zvuči nevjerojatno, jer smo samo do prije nekoliko godina ratovali, no smirivanjem ratnog stanja kojemu je povod bio 'narod', iz tame komunizma i radničkog samoupravljanja postali smo zemlja koja otvara vrata slobodnom protoku roba, kapitala, usluga i - nafte. Nažalost, sve ima cijenu. U vremenu u kojemu se odvijaju globalni događaji koji će u budućnosti biti obilježeni kao kraj 'doba nafte' Hrvatska na bubanj stavlja vodu i tlo, ono najvažnije što bi joj u vremenu 'nakon nafte' moglo donositi visoke prihode, više i od moguće zarade na transportu nafte.

Može li se u svjetskoj raspodjeli neiscrpljenog naftnog bogatstva pronaći i Hrvatska?
Mala zemlja za veliki odmor postaje mala zemlja za veliki biznis?
Bez odmora.


Post je objavljen 14.09.2005. u 20:51 sati.