Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Darko Milković i Mario Barišić pisali su još 2000-e Mesiću, Radošu, Lučinu, Tomčiću i Adlešićki o zločinima u Lori


Barisic_Milkovic

Pismo uz popratnu dokumentaciju vrhu države 2000-e bivših vojnih policajaca Darka Milkovića i Maria Barišića


Pred početak suđenja za Loru u Novom listu i na HR-u u intervjuu Petru Štefaniću oglasio se bivši vojni policajac Darko Milkoviću koji u Norveškoj čeka dobivanje političkog azila jer kao svjedok ratnih zločinaa počinjenih od HV-a, a koji je i devedesetih, a i početkom ovoga stoljeća izvještavao hrvatsku vlast o tim događajima, nije dobio odgovarajuću zaštitu i zbog ugrožene fizičke i materijalne egzistencije morao je iseliti.

Istodobno, obrana optuženih za Loru zatražila je od suda u Splitu da provjeri autentičnost vojnih izviješća Maria Barišića koje je Državno odvjetništvo priložilo kao dokazni materijal optužbe.

45 lines objavljuje faksimil pisma koje su Darko Milković i Mario Barišić s popratnih nekoliko kilograma ratne dokumentacije 2000-e uputili državnom vrhu: Vrhovniku Oružanih snaga Stjepanu Mesiću, tadašnjem ministru obrane Jozi Radošu, predsjedniku Sabora Zlatku Tomčiću, ministru unutarnjih poslova Šimi Lučinu i predsjednici saborskog odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Đurđi Adlešić.

Iz te je dokumntacije ne samo vidljivo da su spomenuti vojni policajci još početkom devedesetih obaviještavali svoje nadređene (Izvještaj Darka Milkovića), pa i samog Predsjednika dr. Franju Tuđ­mana o zločinima i kriminalu u MORH-u, već da su i čelnici nove vlasti 2000-e s istim, još prije nego je tadašnji županijski državni dovjetnik u Splitu Mladen Bajić podignuo optužnice za Loru, bili upoznati.

Uz to, spomenuti vojni policajci zajedno s umirovljenim časnikom SIS-a iz Šibenika Stipom Jukićem­ bili su 2000-e primljeni od strane Mladena Ružmana, pomoćnika ministra obrane za sigurnost, načelnika SIS-a Davora Bišćana i savjetnika za sigurnost ministra obrane Ante Damjanovića, kojeg je Jasna Babić kao kuma Tihomira Blaškića proslavila u svojoj knjizi "Urota Blaškić".


I Franjo Tuđ­man i Stjepan Mesić oglušili su se o prijave Maria Barišića


Zanimljivo je da su Milković i Barišić u to vrijeme bili članovi SDP-a, ali su na sastanak u MORH-u primljeni preko HSLS-ovskih veza, jer je Jozo Radoš tadašnji ministar bio potpredsjednik te stranke. Sastanak je organizirao Ante Damjanović koji je svojedbono bio podređen načelniku SIS-a Stipi Rojnicu, u vrijeme kada je pomoćnik ministra za sigurnost bio kum Dražena Budiše dr. Goran Dodig.

Dugogodišnji borci za istinu Milković, Jukići Barišić iz MORH-a su ispraćali obećanjem da se ozbiljuno pristupiti njihovim spoznajama, a kako je vrijeme prolazilo i nitko niti je pristupao, niti postupao, zamolili su me da s Antom Damjanović­ provjerim gdje je stvar zapela.

Na kavi s Antom Damjanovićem u kavani hotela Palace saznao sam da bi Radošev savjetnik za sigurnost više volio da se bavim slučajem njegova kuma Tihomira Blaškić, i hodočašća­ za Blaškića od Haaga do Nove Bile koje je on organizirao, nego što se zanimao za slučaj prijava vojnih policajaca i SIS-ovca za ratne zločince i kriminal.


Ante Damjanović (s bradom) u društvu svog kuma Tihomira Blaškića nakon povratka iz Haaga s izdržavanja devetogodišnje kazne zatvora za ratne zločine u srednjoj Bosni


Neprestano se čudio što to sve treba Mariu Barišiću i koji su njegovi motivi, te koju je školu Barišić završio.

Između ostalog podsjetio sam Damjanović da u MORH-u i Glavnom stožeru ima generala koji su kupili diplome u Banjaluci ili na Prometnom fakultetu u Zagrebu, te da formalno obrazovanje nije jamac ničije vojne stručnosti, profesionalnosti, inteligencija, a pogotovu ne poštenja.

Darko Milković je juče Petru Štefaniću u intervjuu za Hrvatski radio govorio i o svojim sastancima s tadašnjim splitskim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem­ koji mu nije zajamčio sigurnost ako se pojavi kao svjedok u procesu Lora, a nagovarao ga je na svjedočenje.


Beate Slydal, čelnica norveškog Amnestyia i Darko Milković u Oslu


Milković je dodao da mu je u Norveškoj hrvatska diplomatska predstavnica, bivša predsjednica Hrvatskog novinarskog društva Jagoda Vukušić pravila velike probleme pri dobivanju statusa azilanta jer je svojedobno nakon izbijanja tzv šibenske afere u javnosti stala na stranu novinarke Silvane Menđućiš prozvane da je svjesno sudjelovala u režiranju lažnog topničkog napada na Šibenik.
Jagoda Vukušić je tada braneći Silvanu Menđušić kazala kako su svjedoci koji terete njenu miljenicu, upitni.


Post je objavljen 13.09.2005. u 20:56 sati.