Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anderlon

Marketing

Sve mi se čini da se napuhava novi Internet bubble

Evo danas su i veliki izdavači (BBC News, NYT) objavili da eBay kupuje Skype za 2,6 milijarde dolara, a ta cifra može narati čak do 4,1 milijarde, zavisno od poslovanja. Al pazi ti tu računicu: Skype je u 2004. godini prihodovao tek 7 milijuna dolara, očekuje se da će ove godine zaraditi 60 milijuna, a za 2006. se nadaju čak 200 milijuna. Sad da li je takav rast dalje realan veliko je pitanje, jer su i Microsoft i Google jako zainteresirani za VoIP i za pretpostavit je da će barem Microsoft žestoko krenuti u tako bitno područje, a tada je to druga priča. Lijepo je to da eBay ima 3,7 milijardi dolara u kešu i da ih može trošiti kako hoće, ali sve mi to liči na 2000. godinu. Nekako mi je to pijano, i rekao bih da je eBay zagrizao samo da ih ne dobije Google koji je također bio zainteresiran. To pokazuje da su Internet tvrtke nagomilale dovoljno novaca da i ne škrtare. Google boysi međutim tvrde da je za njihov već prilično dugovječan i stabilan uspjeh zaslužna činjenica da nisu prerano, već dapače relativno "kasno" izašli na burzu, tek su počeli stvarno zarađivati. Jer na koncu ono za što daš novac mora i zarađivati i vratiti ga. Sumnjam da će sam Skype zarađivati velike novce eBayu. Da će jeftina telefonska, mnogo osobnija, a opet anonimna, komunikacija kupaca i prodavača na eBayu pospješiti promet, to je sigurno, ali pitanje je koliko, i u kojem vremenu će se uloženo vratiti. Osim toga, živi se u vrlo opasnom okruženju i da konkurencija ne zna za milost (Ballmer kako će uništiti Erica Schmidta iz Googlea).

U svakom slučaju dobra je vijest da se na Internetu opet troše veliki novci. I da ih je moguće zaraditi u svega dvije godine, nakon što se malo ostaviš barely legal projekata kao što je Kazaa.

P.S.
Upravo sam našao da gornja sintagma barely legal nije točna. Naime, prošli tjedan je konačno odlučeno (presuđeno) da je Kazaa ilegal i da bi mogli zbog kršenja autorskih prava mogli biti kažnjeni sa globom od milijardu dolara. No, pokretači Kazaae dobiju 2,6 milijarde i plate milijardu, još uvijek su u plusu. ;)


Post je objavljen 12.09.2005. u 19:27 sati.