Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/modestiblejz

Marketing

4 godine poslije

…svijet nije sigurnije mjesto za život, ma što god neki trabunjali o tome. Dapače, upravo suprotno! Svijet nikad nije bio nesigurniji. A ako je išta u njemu sigurno, to je siguran korak prema novoj Velikoj krizi, sličnoj onoj iz 29´te. Sada bi mnogi ekonomski stručnjaci graknuli da to nije moguće, i da su današnje postavke gospodarstva ustrojene na način da se onakva kriza svjetskih razmjera ne može nikako ponoviti, ali zato i velim da je Kriza koja dolazi i koju samo slijepci ne naslućuju samo – slična, a ne ista onoj iz 29´te. Njeno pravo lice tek nam je vidjeti, baš kao što pod američkom palicom vidimo novo lice budućih ratova. Okrutnost, neizvjesnost, i nadasve – bespravilnost. Sva pravila koja su do sada postojala – od 11.09og više ne vrijede, to je svakomu jasno.

Ako samo nakon smrti jednog saudijskog diktatorčića – skače cijena nafte, ako samo nakon jednog uragana(zar itko misli da ih više neće biti?)skače cijena nafte, ako samo nakon još jednog bombaškog napada u Irakuskače cijena nafte, ako samo nakon jednog Bushovog prdca – skače cijena nafte a prosječan Hrvat minja gaće, dolazimo do zaključka da ti postavi današnje ekonomije i nisu tako čvrsti kako ti stručnjaci tvrde, jer tu puno nešto skače. Uostalom, pokazalo se da ni Amerika nije tako čvrsta kakvom se prodaje. Mnogima je to bilo jasno već u Atlanti, već se tada na nečemu tako bezazlenom kao što su Olimpijske igre pokazalo da Amerika nije svemoćni zmaj, da ta svemoćna Amerika i u plemenitim akcijama nije sposoban organizator, već upravo suprotno - tvorac kaosa (najgore Olimpijske igre do tada!). Dalekovidniji su se tada zapitali: Kad su kolabirali na ovomu, pa gospode bože kako će tek biti u slučaju katastrofe?!? I katastrofa bi, prvo Twinsi a sad i New Orleans - razotkriše zmaja od papira. Američko lice prosperiteta, iluzije, utvare, hoollywooda, a naličje – siromaštva, bijede, rasula. Po onoj teoriji ´butterfly winga´ ili determinističkog kaosa, kako li već, svi smo na ovaj ili onaj način neraskidivo povezani (leptir zamahne krilima u Iraku, raznese ga G.I.Joe – uragan na Floridi; Bushev smrdljivi vjetar u Bijeloj kući – djeca bez marende u Hrvatskoj) pa kad šepa Amerika – šepa i svijet, šepa i Hrvatska, šepam i ja.
Normalan čovjek to shvaća, i svoje djece radi svakom želi samo dobro i mir. A nenormalan... pa on stoluje u Bijeloj kući.
I kakve to sad veze ima sa 11.09? Pa i svakakve i nikakve, ja samo onako asociram, bacam misli na papir, budućnost će pokazati…

Post je objavljen 11.09.2005. u 14:30 sati.