Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/operahouse

Marketing

Robert Alexander Schumann

ROBERT ALEXANDER SCHUMANN

Rođen: 8. lipnja 1810. u saskom gradiću Zwickau
Umro: 29. srpnja 1856. u lječilištu Endenich nedaleko od Bona

Majstor solo-pjesme, njemački skladatelj Robert Schumann rođen je 8. lipnja 1810. u saskom gradiću Zwickau. Uz Schuberta on je najvažniji zastupnik njemačkog Lieda u prvoj polovici XIX. stoljeća.
Premda je još u sedmoj godini počeo skladati, a u trinaestoj nastupati kao pijanist, Schumann će se tek mnogo kasnije posvetiti glazbi. Veoma je mlad ostao bez oca pa je po majčinoj želji poslije mature otišao u Leipzig na studij prava. No, tamo je više vremena posvećivao književnosti, učenju glazbe i slušanju koncerata nego pravu. Kad se upoznao s glasovitim pedagogom Friedrichom Wieckom i bio oduševljen izvanrednom pijanističkom nadarenošću njegove devetogodišnje kćeri Klare, i sam je počeo učiti kod Wiecka. Za glazbu se potpuno opredijelio poslije Paganinijeva koncerta u Heidelbergu. Imao je 19 godina. Učitelj Wieck prorekao mu je sjajnu karijeru. Ali Schumann je, želeći ojačati četvrti prst, doveo desnu ruku do djelomične paralize, od koje se nikada nije potpuno oporavio, pa je pijanističku karijeru morao zamijeniti skladateljskom.
Napisao je: četiri simfonije, tri gudačka kvarteta, tri klavirska trija, koncerte za klavir, violinu i violončelo, klavirske skladbe: Leptiri, Karneval, Dječji prizori, Album i život žene, Pjesnikova ljubav, Mirte i još mnogo toga.
Nakon vjenčanja s Klarom, samo u prvoj godini braka, Schumann je napisao 145 pjesama, koje očito govore o bogatstvu i osjetljivosti njegove duše. Ljubav u svim nijansama od prvih drhtaja srca preko vedrine, nade i tuge, razočaranja, do beskrajne radosti, obožavanja i ispunjenja najskrovitijih želja, te jecanja nad gubitkom nenadoknadivog. To su glavne osobine njegova lirizma.
Sreća mu je, međutim, bila kratka vijeka. Već u četrdesetoj godini počinje patiti od sve jačih nastupa živčane depresije. Ubrzo je nastupilo ludilo. Uvjeren da ga netko progoni, bacio se jednog dana u Rajnu. Uspjeli su ga spasiti, ali je dvije iduće godine živio putpuno pomračena uma.
Robert Schumann umro je 29. srpnja 1856. u lječilištu Endenich nedaleko od Bona.




Post je objavljen 10.09.2005. u 08:13 sati.