Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bottom

Marketing

Čemu pravo na brak?

Oporavak od Katrininog razaranja bit će posebno težak istospolnim partnerima kojima zakoni uskraćuju mnoga prava u trima državama pogođenim uraganom i u državama u koje su izbjegli.

Lousiana ima ustavni amandman koji zabranjuje homoseksualni brak i zabranjuje bilo kakav legalni status istospolnim partnerima poput registriranog partnerstva, civilne zajednice, ili slično. Mississippi i Alabama imaju zakone za zaštitu braka koji također uskraćuju prava homoseksualnim parovima.

Federalni zakon o zaštiti braka (Defense of Marriage Act, DOMA) zabranjuje federalnoj agenciji za pomoć žrtvama katastrofa dodjelu bilo kakve pomoći obiteljima istospolnih partnera. Ako je jedan partner stradao u uraganu, DOMA zabranjuje nasljeđivanje državnog mirovinskog i invalidskog osiguranja. Ako je stradali partner bio prirodni roditelj ili usvojitelj djece koja su odgajana u zajedničkoj obitelji, ta djeca bi bila oduzeta preživjelom roditelju i stavljena u sirotište. Sva imovina preminulog partnera bi nakon njegove smrti pripala najbližoj rodbini. Preživjeli partner može biti isključen iz posmrtnih ceremonija i pokopa svog preminulog partnera. U slučaju hospitalizacije partnera, drugom partneru bi mogli biti zabranjeni posjeti i bilo kakav utjecaj na proces liječenja.

U tragedijama poput ovog uragana, više nego ikad postaje jasno koliko prava nam je uskraćeno, a pitanje zašto nam treba pravo na brak postaje besmisleno.

Post je objavljen 10.09.2005. u 07:17 sati.