Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/operahouse

Marketing

Wolfgang Amadeus Mozart

Životpis
Mozart je rođen u Salzburgu, danas u Austriji ali tad glavni grad male nezavisne nadbiskupije u svetom rimskom carstvu. Mozart je pokršten dan nakon rođenja u katedrali sv. Ruperta sa imenom Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart. Mozartovo ime se je mjenjalo često tokom njegovog života; za opširnije objašnjenje vidite zaseban članak "Mozartovo ime"

Mozartova muzička vještina je bila vidljiva čak kad je bio samo par godina star. Otac mu je bio Leopold Mozart, jedan od vodećih evropskih nastavnika muzike, čija uticajna knjiga Versuch einer grundlichen Violinschule ("pisani članak o osnovama sviranja violine") je bio objavljen godine kad je Mozart rođen. Mozartov otac ga je naučio da svira i violinu i klavir. Mozart je brzo učio i napisao je svoje prve skladbe kad je bio tek pet godina star.

Godine putovanja
Leopold je ubrzo skontao da može zaraditi mnogo novca ako predstavi svog sina Evropskim dvorima kao čudo od djeteta. Mozartova starija sestra, Maria Anna, zvana Nanner, je bila vješta pijanistica i često je pratila svog brata na Leopoldevim turama. Mozart je stvorio nekoliko klavirskih skladbi, a naročito duete, da sa njom svira. Jedanput kad je Mozart bio bolestan, Leopold je izrazio više brine o gubitku prihoda nego o dobrobiti svog sina. Stalno kretanje i hladna klima je možda doprinjela Mozartovoj bolesti kasnije u životu.

Tokom formativnih godina, Mozart je završio nekoliko putovanja kroz Evropu, počevši sa izložbom 1762. godine na dvoru prina Bavarije u Minhenu, onda u istoj godini na carskom dvoru u Beču. Duga koncertska tura je onda bila održana (tri i po godine) koja ga je odnjela, zajedno sa ocem, na dvorove u Minhenu, Mannheimu, Parizu, Londonu, Hagu, ponovo u Parizu, i onda natrag domu kroz Zurich, Donaueschingen, i Minhen. Otišli su u Beč ponovo pri kraju 1767. godine i ostali su tu do decembra 1768. godine.

Nakon jedne godine u Salzburgu, sljedila su tri putovanja u Italiju: od decembra 1769. godine do marta 1771. godine, avgusta do decembra 1771. godine, i oktobra 1772. godine do marta 1773. godine. Tokom prvog putovanja Mozart je sreo G.B. Martinija u Bologni i bio je prihvaćen da postane član čuvene Accademia Filarmonica. Treba se reći da je tokom ovog čuvenog putovanja čuo Gregorio Allergijevu skladbu Miserere jedanput u predstavi i da je nju onda cijelu napisao samo od sječanja. Samo jedanput je provjerio svoju kopiju da bi ispravio neke male greške.

U septembru 1777. godine, zajedno sa svojom majkom, Mozart je počeo turu Evrope u kojoj je posjetio Minhen, Mannheim, i Pariz, gdje mu je i umrla majka.

Tokom svojih putovanja Mozart je sreo mnoge čuvene muzičare and upoznao se je sa djelima mnogih drugih velikih skladitelja. Među njih su J.S. Bach, G.F. Handel, i Joseph Haydn. Također je primjetio djela poznatih ljudi van muzike, poput staklene harmonike Benjamina Franklina za koju je napisao nekoliko skladbi.

Mozart u Beču
1781. godine Mozart je posjetio Beč sa svojim poslodavcom, princ-nadbiskupom Colloredom i imao je svađu sa njim. Prema Mozartu, Colloredo ga je bukvalno izbacio "sa udarcem u stražnjicu." Ipak, Mozart je odlučio da ostane i razvije svoju karijeru u Beču nakon što su Bečki plemići postali zainteresovani za njega.

4. avgusta 1782. godine, oženio se s Constanze Weber (također se piše "Costanze") protiv želja njegovog oca. On i Constanza su imali šestero djece, ali samo dvoje nisu umrli u djetinstvu. Obadvoje, Karl Thomas (1784.-1858.) i Franz Xaver Wolfgang, nisu oženili ili imali djecu.

1782. je bila uspješna godina za Mozartovu karijeru. Njegova opera "Die Entführung aus dem Serail" je bila vrlo uspješna i počeo je niz koncerta u kojim je prikazao svoje klavirske concertose kao skladitelj i solist.

Kao odrasli čovjek Mozart je postao slobodni zidar i nagovorio je svog oca da se također pridruži tom tajnom društvu prije njegove smrti 1787. godine. Njegova posljedna opera, Die Zauberflöte, ima mnogih slobodno-zidarskih tema i alegorije.

Mozartov život je bio pun novčanih teškoća i bolesti. Često nije bio plaćen za svoj rad i to malo para što je dobio brzo je potrošio na ekstravagantan stil života.

Mozart je proveo 1786. godinu u Beču u jednom stanu koji se može i danas posjetiti na Domgasse ulici (broj 5) iza katedrale svetog Stjepana. Mozart je tu sastavio Le Nozze di Figaro.



Post je objavljen 09.09.2005. u 14:16 sati.