Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Horvatistan - Vozacki ispit II


Kad ste se naoruzali slikama, kopijama putovnice, domovnice, gruntovnice, zdravstvenim uvjerenjem, trgovackom dozvolom poslodavca, vizom i jos 10 papira od kojih cete jednog sigurno zaboraviti, a povrh svega toga i strpljenjem, mozete krenuti put policije. Tamo se predaje tiskana molba na arapskom jeziku. Nemate pisaci stroj na arapskom jeziku???? Sramota! Ovu uslugu ce jeftino za vas obaviti ljubazni gospodin u malom kontejneru ispred policije, koji osim toga pruza jos razne druge usluge.
Recimo, obavlja test vida koji je nuzan za vozacku dozvolu. Nemojte na to gledati kao na neku ozbiljnu prepreku, jer bi kod njega i Ray Charles dobio dozvolu za upravljanje skolskim autobusom, posto pita slova samo iz prva dva reda, koja su tek nesto malo manja od onih slova kojima je nepoznati pocinitelj napisao znameniti grafit "Vidimo se na moru, slovenske picke!" preko cijelog Mercatora one noci kada je Pajovic u polufinalu svjetskog rukometnog prvenstva zabio prst u oko Ivanu Balicu.
Onda, u tom malom kontejneru ce vam prodati literaturu za pismeni ispit, tj. mali karton sa svim znakovima i njihovim znacenjem, slican onom plakatu kojeg vidite svakog studenog na Zagrebackoj panorami kao pozadinu iza zamjenika zapovjednika prometne policije PU zagrebacke koji daje izjavu kako su prometnice i sustavi za odrzavanje prometnica spremni za docek zime, kako je nabavljen pijesak za posipanje i sol za odledjivanje, a sve to nekoliko dana prije prvog snijega koji ce napraviti totalni prometni kolaps i sve ce nekoliko dana biti u banani.
Nazalost, umjesto same usluge prijepisa osobnih podataka, gospodin uzme slobodu samovoljnog interpretiranja podataka, pa je meni napisao: "Hrvatska - zamjena vozacke", uvjeren da smo mi svog generala izrucili jos prije deset godina i da smo suverena clanica unije, posto njeni gradjani samo mjenjaju vozacku, bas kao i Amerikanci, Japanci, Australci, Kanadjani i Britanci, koji zbog drukcijeg sustava voznje izazivaju najvise problema i bas bi oni trebali ici na dupli vozacki. Ali, biti Britanac u Dubaiju je ipak malo lakse... Neko vrijeme kasnije, nakon procedure koja ce biti opisana sutra, vratio sam se do gospodina da ovo ispravi. Sve je znao, i Drazena Petrovica, i Tonija Kukoca, i Sukera, i Branka Ivankovica i..., i..., i... jos jednoga kojeg ni ja ne znam, ali je pogrijesio kad je mislio da je Hrvatska jedan svicarski kanton. Ni iz drugog pokusaja nije pogodio, jer Hrvatska nije ni pokrajna Horvatistan izmedju Dagestana i Tadzikistana. Kako je vec bilo kasno, pokazao sam mu na karti i on je ispravio na "Hrvatska - polaganje ispita".

Nastavak slijedi...


Post je objavljen 07.09.2005. u 00:14 sati.