Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/koks

Marketing

Muškarci ipak pametniji od žena

Kvocijent inteligencije kod muškaraca u prosjeku je 5 bodova viši nego kod žena, zaključak je istraživanja provedenog na sveučilištu u Manchesteru.

Vođa istraživanja Paul Irwing, viši predavač na sveučilištu u Manchesteru, je izjavio da je pronašao dokaze koji potvrđuju njegov zaključak.

Irwing je istraživanje proveo u suradnji s Richardom Lynnom, profesorom emeritusom psihologije sa sveučilišta Ulster, koji je već objavio kontroverznu studiju o istoj temi, ustvrdivši 1999. da je IQ u žena 3 do 4 boda niži od muškaraca.

"Moja se politička stajališta razlikuju od Richardovih i ja bih volio da smo u krivu", rekao je Irwing. No, dodao je kako je primoran "znanstvenu istinu" pretpostaviti osobnim stajalištima, pa čak i akademskom ugledu.

Istraživanje, koje treba biti objavljeno 4. studenoga, nedvojbeno će ponovno izazvati buru u akademskoj zajednici.

U prošlosti je Lynn znao tvrditi kako muškarci imaju veći IQ od žena, bijelci od crnaca i istočni Azijati od Europljana.

U presjeku stanovništva, rezultati istraživanja pokazivali su kako na svaka 3 muškarca s IQ-om većim od 130 dolazi tek 1 žena, dok kvocijent viši od 145 ima samo 1 žena na svakih 5,5 muškaraca.

"Jasno je kako o tim različitim vrijednostima kvocijenta inteligencije između muškarca i žena treba govoriti i kako one mogu donekle objasniti veći broj muškaraca koji ostvaruju vrhunske rezultate u područjima u kojima je potreban visoki IQ, poput šahovskih velemajstora, nagrađenih matematičara, dobitnika Nobelove nagrade i slično", rekao je Irwing.

Studija ipak ženama pruža određenu utjehu jer tvrdi kako rade napornije od muškaraca.

Žene s istim kvocijentom inteligencije kao muškarci ostvaruju bolje rezultate "možda zato što su savjesnije i prilagođenije dužim razdobljima teškog rada", kaže se u studiji.




Post je objavljen 06.09.2005. u 11:51 sati.