Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maroons

Marketing

Izumrle životinjske vrste: Tasmanijski tigar

Tilacin, tasmanijski tigar

Tasmanijski tigar (Tilacin, Thylacinus cynocephalus, tasmanijski vuk) bio je veliki mesožder-tobolčar nastanjen na području Australije, te danas jedan od najpoznatijih i najmisterioznijih izumrlih vrsta.

Kao tigar i vuk, tilacin je bio vrhunski predator. Živio je po širokim prostorima kontinenta, ali kad su pred 5000 godina sa susjednih otoka ljudi sa sobom doveli dinga, populacija se smanjila. Ne zna se kad je zadnji tilacin na kontinentu izumro, ali računa se pred oko 1000 godina. Sličio je velikom kratkodlakom psu žutosmeđe boje s tamnim rigama na leđima, uspravnim repom, 1 - 1,30m duljine, velike čeljusti i tobolca.
Na Tasmaniji, otoku jugoistočno od Australije, gdje nije bilo dinga, tilacin je preživio sve do 1930.-ih, ali je nestao zbog progona od strane farmera, lovaca i kolekcionara iz raznih svjetskih muzeja.

Poslijednji put je u prirodi viđen 1932., a poslijednji zatočeni tilacin Benjamin umro je 1936. u zoološkom vrtu u Hobartu(postoji i kratka crno-bijela snimka koja pokazuje tilacina kako baulja u svom uskom kavezu, stvarno tužno).

Iako nema sumnje da je tilacin doista izumro, ipak se i danas prijavljuje njegova pojava (u veljači 2005. njemački turist tvrdio je da je slikao tilacina, ali se nije mogla utvrditi autentičnost snimke). U ožujku 2005. australske novine "The Bulletin", povodom 125. godišnjice, ponudile su 1.25 millijuna dolara nagrade za uhvaćenog tilacina (naravno nije bilo odaziva), a tasmanijac Stewart Malcolm 1.75 milijuna dolara (također bezuspiješno). Australian Museum u Sydneyu čak je pokušao dobiti klon tilacina primjenom DNK metode, ali bez rezultata(u svibnju ove godine je cijeli projekt iznova pokrenut od strane više sveučilišta i istraživačkih instituta).

Ovo sam postao da bih dao do znanja kako je jednostavno uništiti jednu cijelu vrstu. Tko zna koliko ih je još bilo, a da ih nikad nismo spoznali...

...zar i mi nemamo sličnu životinju na našem području, koja gotovo da je izumrla. Živjele sredozemne medvjedice!

Post je objavljen 06.09.2005. u 13:19 sati.