Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/poduzetnici

Marketing

11 - ULAGAČI U PODUZETNIŠTVO (3): POSLOVNI ANGJELI

Poslovni angjeli uzdižu misli i organiziraju identitet naroda prema jedinstvenim proizvodima i uslugama. Takvi Angjeli za razliku od drugih ulagača u poduzetništvo ulažu svoj novac u najranije dobi nekog projekta kada nitko drugi ne želi. Mnogim su se siromašnim piscima ti ulagači doimali poput pravih angjela, pa je odatle nastao njihov naziv.
Zanimljivo je da su se Poslovni angjeli (ili Angjeli ulagači) pojavili početkom XX stoljeća kada su velikodušno i dragovoljno financirali siromašne kazališne pisce pa su se očigledno piscima ti 'ulagači',koji
su bili imućni i vizionari, doimali poput pravih angjela.
Usto Angjeli su nerijetko aranžirali postavljanje predstava koje bi kasnije požnjele veliki uspjeh.

Novi poduzetnici pri lansiranju svoga projekta ili poduzetništva nemaju izbora oko izvora kapitala: to su obitelj, prijatelji ili upravo Poslovni angjeli, obzirom da banke ne kreditiraju poduzetništva bez imovine ili barem uspješne povijesti poslovanja.
S druge strane ulagači u poduzetništvo, a pritom mislimo na fondove (Venture Capital Funds) ili kompanije (Venture Capital Companies/Firms), ulažu za razliku od Angjela uglavnom u više dobi poduzetništva.

Nadalje, spomenuti fondovi i kompanije investiraju novcem drugih ljudi (ulagača) dok Angjeli ulažu isključivo svoj novac.
Poduzetnici se na početku svog puta mogu osloniti samo na Angjele koji su svoj imutak zaradili poduzetništvom, pa detaljno poznaju poslovne rizike, konkurenciju poduzetništva u koje žele uložiti te najprikladniju poslovnu i financijsku strukturu potrebnu za uspješan rad poduzetništva.
Angjeli ulažu u početne dobi, te očekuju porast ukupnih vrijednosti koje će u kasnijim dobima otkupiti drugi ulagači.
Mnogi poduzetnici tvrde kako su Angjeli u neku ruku 'božanstveni' jer investiraju svoj novac u dobi kada nitko drugi ne želi. Naravno, Angjeli investiraju manje svote novca u usporedbi s drugim ulagačima, ali i dobi u koje oni ulažu su manje zahtjevne od kasnijih.









Post je objavljen 06.09.2005. u 10:59 sati.