Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Petrač se brani Karamarkovim dokumentom



Alica Petrač, Ljubo Pavasović Visković, Marijan Pedišić i Zorana Bajt (foto Večernji list)


Obrana će pak, kako nam je najavio Petračev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, koji je zajedno s Petračevom suprugom Alicom i sinom Nikolom u nedjelju kasno navečer doputovao u Igoumenitsu, u svojem očitovanju o zahtjevu za izručenje priložiti i navodni dokument POA-e u kojem se govori o akcijama koje bi obavještajne službe trebale poduzeti protiv Petrača, za kojega tvrde da je glavni financijer bijega Ante Gotovine.

U navodnom dokumentu u kojemu se POA očituje o prijedlozima britanskog MI6, između ostaloga se spominju i pritisci svim sredstvima kojima bi trebalo ishoditi osuđujuću presuda protiv Petrača, a obrana smatra da će on poslužiti kao dokaz da je progon Petrača u Hrvatskoj politički motiviran.

Pozivanje obarane na navodni dokument u slučaju zahtjeva za ekstradicijom Petrača zapravo je očekivan potez, jer ga je nagovijestila već i tužba koju je Petrač putem svojih odvjetnika prije tri mjeseca uputio saborskom odboru za ljudska prava te žalba koju je odvjetnik Pavasović podnio na osuđujuću presudu Novici Petraču u slučaju otmice, jer je u oba slučaja priložen taj dokument.

Marin Dešković, Vjesnik, Utorak, 6. rujna 2005.


Nije bilo teško pogoditi čime će se Petrač braniti da je politički progonjen. Službenim dokumentom POA-e koji su objavili Nacional i Hrvatski list, a za koji su Gordan Malić i Ivica Đikić pisali da je procurio iz MUP-a. Zbog tog dokumenta formalno je smijenjen Dragutin Cestar pomoćnik ministra policije, a Tomislav Karamarko pozvao je sad već bivšeg miniustra policije Marijana Mlinarića da zajednički idu na poligraf, htijući odbaciti sumnje da osobno on je britanski non paper dao Nacionalu, te za to optužiti policiju.

Petračeva obrana dokument tretira autentičnim obzirom da je oko njegova curenja u javnost provođena istraga. Naravno, Dragutin Cestar nije kažnjeno gonjen, jer po svoj prilici i za ovaj slučaj nije odgovoran, iako ima puta na glavi zbog drugih stvari.

Kako sam više puta napisao na 45 lines najvjerojatnije je da je dokument iscurio ili iz ureda Tomislava Karamarka ili iz ureda premijera Ive Sanadera.

Dakle, gesta kojom su Sanader i Karamarko htjeli odobrovoljiti prije svega Antu Gotovinu, sada će Hrvoju Petraču poslužiti da se brani od njih dvojice i k tome da ih napada.

Dio krugova bliskih Gotovini i Petraču još me u vrijeme afere Puljiz uvjeravao da u POA-i postoje podaci kako su Ivo Sanader i HDZ finacirali Gotovinino skrivanje.

To je ono o čemu sada govori Hrvoje Petrač.

Carla Del Ponte mogla je podignuti optužnicu protiv Franje Tureka zbog ometanja haških istraga. Špijunirao je njene istražitelje, a usput optužio najmanje pet novinara da rade za ICTY na štetu interesa RH.

Bila bi to teža optužnica od one koju su zaradili Margetić, Marijačić, Šešelj i Rebić.

Franjo Turek u Haagu predstavljao bi veliki problem za Predsjednika Mesića koji je preko svog savjetnika i tajnika Željka Bagića, te vlasnika Nacionala Ive Pukanića znao za sve Turekove poteze spram Gotovine i Petrača, odnosno Haaga.

Navodni dokumenti POA-e o Sanaderovu financiranju Gotovine, bez obzira što je u to vrijeme bio u oporbi, teško bi kompromitirali aktualnog premijera u Haagu, ali i u Bruxellesu, bez obzira koliko za njega lobirali predstavnici onih zemalja koji u Hrvatskoj imaju izravne ekonomske interese (Austrija, Luxemburg...).

Koliko će Gotovinin i Petračev krug ići daleko u napadu na Sanadera, vidjet ćemo u današnjem Nacionalu, a u četvrtak u Hrvatskom listu.


Post je objavljen 06.09.2005. u 01:33 sati.