[dnevniQ]
Pregled vijesti za 5.9.,qstrip.blog.hr" />

Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/qstrip

Marketing

[dnevniQ]
Pregled vijesti za 5.9.

» Skoro pa "domaće snage": Comiclopedia, možda najveća baza biografija autora stripa na svetu je prešla cifru od 7.000 biografija u avgustu mesecu. Među novopredstavljenim autorima, uključen je Tom Bunk, koji se rodio u Splitu (1945.). Comiclopedia predstavlja njegov život od mladosti u Berlinu do njegovog rada u MAD-u, i drugim magazinima. Tomovu web stranicu možete pregledati ovde.

» Brian Wood "on the road" - Pod imenom Local, Brian Wood počinje u novembru mesecu, kod Oni Pressa, seriju od 12 svezaka gde namerava da pokaže (crno na belo) kakva su danas osećanja ljudi koji žive u manjim mestima u Americi u vezi sa njihovom sredinom. Svaki broj će da sadrži jednu kompletnu priču, tako da može bilo ko da se priključi na njegov put gde hoće. Brian Wood je otišao još dalje: omogućio je ljudima da razmenuju mišljenja o tom stripu na, već otvorenom, oficialnom blogu Locala.

» Alan Moore dobija "interview-book" - Bill Baker, novinar koji piše samo o stripovima, intevjuisao je Alana Moorea početkom ove godine, i rešio je da pusti engleskog majstora da govori o onome o čemu on zaista voli da govori: magiji i načinu kako stvara svoje scenarije. Taj interview biće objavljen kao knjiga u novembru/studenom mesecu pod imenom Alan Moore Spells It Out, na 80 strana (10 USD). Dok ne budemo imali prilike da vidimo knjigu, vredi da se upoznamo sa radom Bakera za World Famous Comics, gde u zanimljivoj rubrici Baker's Dozen može da se pročita početak tog razgovora, kao i drugi intervjui sa umetnicima kao što su Jeff Smith, Howard Chaykin i Jimmy Palmiotti. Knjiga je jedna od prve dve novog izdavača Airwave Publishing.

» Achtung! Poljaci u Francuskoj! - Posle autobiografskog strip albuma Marzi 1, mladog Marzena Sowa (nacrtan od strane Sylvaina Savoia) koji je već izašao na holandskom, sada stižu još dva albuma autora iz iz Poljske. Kod izdavača L'An 2, od Thierryja Groensteena, izašla je 26. avgusta Ubu, stripovana verzija pozorišnog komada Ubu Roi od Alfreda Jarryja, koju je kreirala Franciszka Themerson (1907-1988) i koju možete da vidite ovde. Kod Castermana je štampan u avgustu prvi album Achtung Zelig! (originalno Achtung Zelig! Druga Wojna) od Krzysztofa Gawronkiewicza (crtež) i Krystian Rosiński, koji može da se pregleda ovde (naslovnica i jedna strana). Achtung Zelig! Druga Wojna je efektan primer kako strip može da govori preko metafore o cenzuri, igrajući se formom. Recenzija tog albuma u originalnoj verziji (koja je izašla 2004.) može da se čita ovde, na odličnoj stranici Gildia Komiksu.

» Od Amerike do Paragvaja - Robin Wood, koji je uglavnom poznat po svom stripu Nippur de Lagash, kojeg kreira od 1967., sada poičinje novu seriju, Warrior-M, koja već u samom startu počinje da izlazi u Španiji, Kanadi, Americi, Nigeriji, Keniji, Italiji i Južnoj Africi. Po Macanovom receptu da su egzotične strip scene zanimljive u vestima vredi spomenuti Paragvaj, jer prvi put ove godine vidimo da su tamo stripovi zaista vest. Sve novine najzad govore o tom stripu i crtaču Robertu Goirizu. Za sada, nema rezenzija o samom stripu, ali se zna da će imati 48 strana (prvi broj) i da pripada žanru science fictiona, gde je, jelte, Warrior M poslednji borac ljudskog roda.

(marko ajdarić & zm)


Post je objavljen 05.09.2005. u 10:43 sati.