Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

O proslavi blgdana Uznesenja Marijina (Gospojine) u Uskoplju piše i Katolički tjednik:

Uskoplje


Blagdan Uznesenja Marijina u Uskoplju


Na blagdan Marijina Uznesenja u Uskoplju se okupilo više od 3.000 hodočasnika, gostiju, najviše iz inozemstva, od onih koji su već rođeni tamo kao potomci davnih gastarbajtera, do izbjeglih tijekom i nakon posljednjeg rata.
Unatoč hladnom i vjetrovitom vremenu, svi su strpljivo sudjelovali u Euharistiji i slušali propovijed fra Velimira Valjana, profesora na franjevačkoj teologiji u Sarajevu. Uz sudjelovanje brojnih svećenika iz Bugojanskog dekanata s domaćinom fra Dominkom Batinićem, fra Velimir je naglasio potrebu suradništva, umjesto suparništva s Bogom. Ta dvojnost je česta i u odnosu prema bližnjima, a aktualna i među kršćanima jer često nedostaje solidarnosti. Nakon Mise su se igrala tradicionalna starinska kola te su mnogi u narodnim nošnjama pokazali onu: «Malo nas je, al' nas ima...»
Još jedan vid modernog hodočašća demonstrirao je fra Mirko Majdandžić, gvardijan fojničkog samostana, koji je 15-ak motora predvodio na njihovu ´motočašću´ iz fojničkog kraja, preko vrleti Vranice, da bi tu došli naslijedivši djedove koji su istim stazama dolazili vjerojatno konjima.
Župa je prije posljednjeg rata brojila 6.800 vjernika, a danas oko 4.900.
Plod ljubavi prema rodnoj grudi je u potpunosti obnovljena župna crkva Uznesenja Marijina koja blista u središtu malog mjesta.

Post je objavljen 28.08.2005. u 08:00 sati.