Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Srdito pismo Reportera bez granica Austrije Vjesniku

Slobodan Šnajder je u kolumni Znanje je nemoć napisao:

U srditom dopisu udruge »Reporteri bez granica Austrije« podsjećaju direktora »Vjesnika« da je Peratović, upravo za svoje investigacije, nagrađen visokim međunarodnim priznanjima, između ostaloga, i rečene udruge ( on je ponio Press Freedom Award 2003.)


Pa evo i tog pisma (uz link na original Erzürnten Schreiben von ROG ):

Reporteri bez granica Austrije



Franjo Maletić


Predsjednik Uprave „Vjesnika“ d.d.
Franjo Maletić
Redakcija Vjesnik
HR – 10000 Zagreb
Beč, 17. kolovoza 2005.


Poštovani gospodine Maletiću,

kao što smo doznali, naš kolega i dobitnik međunarodne novinarske nagrade gospodin Željko Peratović dobio je otkaz iz redakcije „Vjesnika“. Peratović je postao poznat i izvan granica Hrvatske, posebice u Austriji, jer je hrabro pisao o ratnim zločinima. Njegovo neumorno izvještavanje o događajima u Gospiću donijelo mu je međunarodnu novinarsku nagradu organizacije „Reporteri bez granica“ 2003. u Beču.

Već smo tada znali za stalne prijetnje i napade kojima je gospodin Peratović bio izložen od strane ekstremista. U međuvremenu ništa se nije promijenilo. Gospodin Peratović je prema vlastitim riječima bio primoran iz sigurnosnih razloga svoju suprugu i malu kćer vratiti u Švicarsku.

Molimo Vas da nam navedete razloge otkaza gospodinu Peratoviću. Nadamo se da Vi nemate veze sa pritiscima protiv njegovog neustrašivog izvještavanja i da ćete mu pružiti primjerenu zaštitu i pomoć kao izraz profesionalne solidarnosti.

Kolegijalni pozdravi,


Dr. Rubina Möhring
Predsjednica Reportera bez granice Austrije

A-1050 Wien, Margaretenstraße 70
E-Mail: info@rog.at

Prilog: Laudatio povodom dodjele Press Freedom Award 2003


Post je objavljen 04.09.2005. u 21:30 sati.