Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Je li nas CIA gurnula u rat s Al - Qa'idom?


Evan Kohlmann se predstavlja kao savjetnik američkog ministarstva pravosuđa i FBI-a po pitanjima terorizma i analitičar koji se fokusirao na djelovanje Al - Qa'ide u Europi.

U zadnjem Globusu otkrio je najstrože čuvanu tajnu Obavještajne agencije, ranije HIS-a, da su bosanski Hrvati nakon otmice islamističkog radikalnog vođe Abu Talala, što je odradio SZUP, danas POA, ubili dvojicu najznačajnih islamističkih boraca u BiH Anwara Shaabana i Abu Harith Al Libyija.

Kohlmann je još dodao:

Rezultat je toga da je Hrvatska postala vrlo važna meta terorističkih napada, koju su već jednom svojom akcijom upozorili iz Gamma Al Islamyije. (poznati napad autobombom ispred riječke policije op. ž.p.).


Podatak o ubojstvu Shaabana i Al Libyija do sada je bio poznat samo rijetkima. Miroslavu Tuđmanu, u to vrije šefu HIS-a i CIA-i s kojom je u to doba surađivao. Istina, ova se informacija, kasnije proširila i nekim kapilarama obavještajnog podzemlja.

No do Evana Kohlmanna, nitko ju nije iznio u javnost, čak ni bosansko-hercegovački mediji.

Prema tome, nije teško zaključiti da je u ovom slučaju, svjesno ili ne, Evan Kohlmann poslužio kao glasnogovornik CIA-e upozoravajući Hrvatsku da bi se odlučnije trebala uključiti u američku borbu protiv terorizma, ako ne želi da joj se nebranjenoj osveti Al Qa'ida.

U tom svjetlu moguće je gledati i na neslužbene informacije koje su ovih dana objavili neki novinari bliski Tomislavu Karamarku šefu POA-e, a i Veselku Grubišiću, šefu OA-e, da su hrvatskim sigurnosnim službama u istjerivanju Hrvoja Petrača iz Izraela pomogli američki kolege koji su izvršili pritisak na Mosad, koji je imao svoje razloge zašto pružiti Petraču zaštitu.

Neki novinari bliski spomenutoj dvojici špijunskih šefova čak domeću da je CIA odradila i Petračevo praćenje po Turskoj i Grčkoj te utjecala na Grke da ga uhite.

U tu se teoriju sasvim lijepo uklapa izjava Predsjednika Stjepana Mesića da je u Petračevom uhićenju bila presudna suradnja domaćih i stranih sigurnosnih službi.

Bez obzira kako se stvari budu razvijale s Petračevim povratkom u Hrvatsku i ponovnim suđenjem, te eventualnim privođenjem odbjeglog Ante Gotovine Haagu, sasvim je izvjesno da će Tomislav Karamarko svoj budući položaj šefa svih hrvatskih špijuna graditi na suradnji s CIA-om, te će nadležne političare u Hrvatskoj uvjeravati kako je nužno sigurnosne službe ojačati ovlastima kakve imaju i američke, jer eto prijeti nam najveće terorističko zlo na svijetu Al - Qa'ida. A njenih ljudi kako kaže Evan Kohlman u susjednoj BiH ima još nekoliko stotina, možda tisuću.

Osobno sam uvijek bio skloniji suradnji hrvatskih sigurnosnih službi s europskim kolegama, jer su nas svi dosadašnji dealovi s Amerikancima preskupo stajali.


Post je objavljen 04.09.2005. u 19:43 sati.