Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Jesu li poslovno povezani Žužić, Petrač i Mesić?


Čim je Hrvoje Petrač zaprijetio premijeru Ivi Sanaderu odmah su se u MUP-u sjetili da se više nikome ne smije prijetiti, pa kako je rekao ministar Ivica Kirin ni novinarima.

Zamolio bih ovim putem, a i drugim ću, ministra Kirina da provjeri što je s mojom Kaznenom prijavom protiv stanovitog nicka Ante_Gotovine iz Solothurna u Švicarskoj koji mi je pred mjesec i pol prijetio da ću završiti k'o Milan Levar, te drugim prijenjama s kojima sam upoznao i Glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića.

Ni moj odvjetnik Luka Šušak, ni ja još nismo dobili odgovor iz MUP-a kako traje istraga povodom naše kaznene prijave.

Ili bi bilo najbolje da postanem Predsjednik ili premijer, pa mi više nitko neće smjeti prijetiti. Kako nemam takve ambicije, čini se da ću ja, a i svi drugi novinari i obični građani kojima se prijeti, ostati nezaštićeni od države.

A premijer Sanader je na istu temu rekao danas u Pakracu:

U Hrvatskoj više nitko nikome neće prijetiti. Ni običnom građaninu, ni javnim radnicima, ni novinarima, pa ni državnim dužnosnicima
.

Eto, ovim putem i Sanadera hvatam za riječ, pa nek provjeri što je s mojim prijavama za prijetnje. U jednoj sam se baš požalio na prijetnje iz krugova bliskih Petraču i Gotovini.

Čudno je kako su premijer Sanader, Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, ministar policije Kirin i direktor Vladinog Vjesnika Franjo Maletić zanemarili da sve moje prijave prijetnji, a sada se premijer ovako zaklinje da toga više neće biti.

Pitam se istražuje li MUP sumnjive okolnosti smrti Petračevog direktora Davorina Firisa kojeg se smtralo ključnom finacisjkom poveznicom Petrača i Gotovine.

Zanima me jesu li točni navodi da je istraga o smrti dobila nove dimenzije otkad je Petrač pritvoren i hoće li Marko Nikolić osuđen kao organizator Vjeke Sliška biti isporučen iz Kolumbije i svjedočiti kao pokajnik protiv Petrača.

Bojim se da je to sve preoptimistično, osobito ako je točno da je Smiljan Reljić bio u posredničkoj misiji ispred vlasti kod Alice Petrač koja je otišla posjetiti muža u grčki pritvor.

Ne želim nagađati čime se Hrvoje Petrač sve može zaprijeti premijeru Sanaderu. Nemam još čvrstih indicija.

Za razliku od Večernjeg lista:

Prijateljske i kumovske veze s Petračem obojicu su stajale karijere. Kako je s vremenom u medijima sve češće naglašavano da je upravo Bagić Petrača doveo u Mesićev stožer 2000., te kako se sve glasnije počelo pričati da je i Petrač jedan od financijera ne samo bijega generala Gotovine nego i Mesićeve predsjedničke kampanje, Mesiću nije bilo druge nego riješiti se Bagića. Bolje nije prošao ni Petračev kum Damir Lončarić, godinama na udaru javnosti. Smatra se da je upravo on Petraču dao mig za bijeg iz zemlje. Njegovo ime u središtu javnosti našlo se i u travnju ove godine kad je Franjo Katavić uhićen i osumnjičen da je izradio lažne putovnice za generala Gotovinu i Petrača.
koji se tek sada sjetio ovoga, a o čemu ja pišem unatrag najmanje tri godine, saznao sam i nešto novo.

Naime, izvori bliski Predsjednikovu bivšem savjetniku za nacionalnu sigurnost Željku Bagiću, kažu da je Predsjednik Mesić u kontakt s Hrvojem Petračem najprije došao preko Željka Žužića, svog dugogodišnjeg financijskog podržavatelja.

Vlasnik Solidum Žužića i od nedavno i velikogoričkog komunalnog poduzeća Velkom koncem devedesetih preko određenih političko-policijskih struktura u Sisku stupio je u određene poslovne odnose s Hrvojem Petračem.

Kako je Žužić još ranije pomagao političkoj karijeri Stipe Mesića, došlo je do nekih prebijanja u poslovima s Petračem, pa se Hrvoje preko njega uključio u financijski lobi koji je podržavao Mesićevu prvu izbornu utrku za Predsjednika RH.

Ako se to pokaže istinitim, Željko Bagić, barem neće biti optuživan da je organizirao Petračevo finaciranje Mesića 1999. Moguće je da se on u taj posao uključio kasnije.

Ivica Đikić, bigraf Stjepana Mesića tvrdi da se Bagić Mesiću približio preko Predsjednikove obitelji. Nagađa se da je Bagić bio u izvrsnim odnosima s Mesićevom kćeri Dunjom.

Obzirom da se Mesićevog zeta Renata Obranovića u zadnje vrijeme često povezuje s Žužićevim tvrtkama, moguće je da je on prije Bagića, mogao biti upoznat s navodnim finacijskim sudjelovanje Hrvoja Petrača u finaciranje prve Mesićeve izborne kampanje.


Renato Obranović, nevjenčani suprug Predsjednikove kćeri Saše, poslovni je partner financijera Željka Žužića


Ivo Pukanić je stavio Željka Žužića na 19 mjesto liste 40 najbogatijih Hrvata:

19.(novi ulaz) Željko Žužić (30 milijuna eura) – vlasnik drvne industrije Solidum, Finel (Petrinja) i Šavrić. Nedavno je kupio koncesiju za iskorištavanje šljunka na šljunčari Čiče kod velike gorice a od Hrvatske poštanske banke kupio je nedavno i veliko sajmište u Velikoj Gorici za 5 milijuna kuna. Žužić je svoju poslovnu karijeru počeo kao vozač kamiona. Izuzetno spretan trgovac, počeo je raditi i u poljoprivredi i u drvoprerađivačkoj industriji. Danas je jedan od najvećih proizvođača parketa u Europi. Preko 90 posto proizvodnje izvozi u Italiju, Španjolsku i Portugal. Poput Todorića i Filipovića i Željko Žužić je kupio helikopter za 450 000 eura kao bi mogao lakše obavljati poslove. Žužić živi i radi u Velikoj Gorici.



Predsjednik Mesić na otvorenju jednog od Žužićevih poslovnih prostora


Globus je o vezi Žužić-Mesić 2004. još objavio:

Kad je u svibnju ove godine Žužić otvarao svoj trgovački centar Solidum u Jankomiru, na domjenak, koji ga je stajao 580 tisuća kuna, došao je i predsjednik Stipe Mesić. Prije nekoliko godina Mesić je prisustvovao i otvorenju velikog Žužićeva proizvodnog pogona u Petrinji. Prvi pogon Žužić je kupio davne 1992. u Velikoj Gorici, dok je sjedište njegova poduzeća Solidum Žužić uvijek bilo u Petrovoj ulici u centru Zagreba.


Prema financijerskim krugovima Željko Žužić ispočetka nije mogao razvijati posao bez dobrih odnosa s donedavnim sisačkim županom Đurom Brodarcem i dugogodišnjim šefom policije u Sisku Vladimirom Milankovićem.

Navodno se i Hrvoje Petrač preko spomenute dvojice uključio u posao s Žužićem, pa tako došao i do Mesića.

Poznato je da je donedavni sisački župan Đuro Brodarac svojedobno dobio potporu Predsjednika Mesića za posao s ruskim Mečeljom.

Vrlo je vjerojatno, upozoravaju neimenovani finacijski krugovi, da je Željko Žužić posredovao kod Predsjednika Mesića da Đuro Brodarac dobije potporu iz Ureda Predsjednika.

P.S. Odgovor slojmunu na postu ispod: Počni pisati nešto na svom blogu, umjesto što si ga samo otvorio da ti je lakše komentirati na mom.
P.S.S. slojmune, ništa ne kažeš na moju analizu Petrača u Akcijskom planu i ostvarenu procjenu da se to neće dojmiti Carle del Ponte?


Post je objavljen 02.09.2005. u 15:27 sati.