Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekomedjimurje

Marketing

EKOLOGIJA*

5 Lipanj - Svjetski dan zaštite okoliša

Sa Svjetske konferencije održane 05.06.1972. godine u Stockholmu poslan je zajednički apel stručnjaka, znanstvenika i političara o potrebi međunarodne suradnje u zaštiti okoliša. Tada je osnovan - Program zaštite okoliša UN-a. Od tada se taj dan slavi kao Svjetski dan okoliša, kojega obilježavaju miljuni ljudi u cijelom svijetu na različite načine. Netko sadi drveće, drugi održavaju mirne prosvjede...

Tema ovogodišnjeg Dana jeste "zeleno planiranje" u naseljima, posebno gradovima koji imaju zagađeni zrak i rijeke. Ove godine domačin glavnog skupa bio je San Francisco, gdje su se okupili gadonačelnici svih većih svjetskih gradova, kako bi postavili nove zelene standarde.

Članovi udruge WWF su ispred znamenitog kipa Krista Spasitelja na planini iznad Rio de Janera postavili divovsku gumenu slavinu - kao simbol čiste vode. Na drugom kraju svijeta, jedan se Indijac išao kupati u zagađenu rijeku Ganes (što se vidi iz priložene fotografije). Ta slika je objavljena sa sličnim fotografijama u atlasu "Jedan planet, mnogo ljudi"; čiji je cilj upozoriti javnost na dramatične posljedice utjecaja ljudske civilizacije na planetu Zemlju i njen okoliš.

Post je objavljen 05.06.2005. u 04:55 sati.