Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dubai2

Marketing

Kako sam izgubio prvi milijun?


Danas su iz uprave ENOC-a, drzavne naftne kompanije, objavili da iznimno zale zbog poskupljenja goriva, medjutim da "su pri staroj strukturi cijena gubili 4,10 dirhama po galonu", te da "i uz postojece povecanje cijena jos uvijek gube 2,60 dirhama po galonu". E sad, moramo zakljuciti da su ovi iz ENOC-a jako dobri i humani ljudi: nabavljaju gorivo, prerade ga, dovedu na crpke, uljevaju u auto (i operu vjetrobransko staklo) i to ih kosta oko 8 dirhama, ali oni naplate samo 4, odnosno 6 dirhama. I tako gube 2,60 dirhama po galonu.
Otkud onda ove zgrade sto paraju nebo, zlatom optocene palace, hoteli sa 7 zvjezdica i slicno? Ma ipak oni nesto od te nafte i dobiju. Gube 2,60 dirhama kada bi taj galon, umjesto da ga prerade i prodaju u Emiratima poslali na europsko trziste. Ovako su ipak u plusu jer gube ono sto nisu ni dobili.
Naime, i prodavaci jaja u Hrvatskoj su za vrijeme rata bili u plusu, iako su mogli plakati da gube, jer bi to isto jaje mogli prodati po desetorostuko vecoj cijeni u Sarajevu. Prije dva tjedna mi je jedan poznanik razocarano rekao da je izgubio 9 tisuca kuna. Pitao sam ga za detalje, jer mi je bilo tesko zamisliti da on odjednom u novcaniku ima i visestruko manji iznos, a on je izvadio komadic papira, uplatu sa kladionice koju mu je pokvario los nastup Stuttgarta. Zapravo, izgubio je samo 10 kuna.
Kad svi gube tudji novac, onda mogu i ja reci da sam danas izgubio svoj prvi milijun. Za vrijeme ovogodisnjih ljetnih popusta za kupovinu su se dobivali neki bonovi, u nagradnom izvlacenju se moglo dobiti milijun dirhama. Mi smo ih marljivo skupljali. Izvucen je, prema ocekivanjima, neki Mohammed...



Post je objavljen 01.09.2005. u 16:36 sati.