Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Hrvatski SF na WORLDCONU

U Glasgowu je početkom kolovoza održan 63. Worldcon, svjetska SF konvencija, a na toj je konvenciji prvi put nakon duuugo vremena dostojno, iako skromno, predstavljena i hrvatska SF scena. Naime, za Worldcon je pripremljeno i na njemu distribuirano posebno, englesko izdanje Parseka (otprije nekoliko dana dostupno i u on-line izdanju), inače fanzina najstarijeg hrvatskog SF udruženja, zagrebačke Sfere.
Zahvaljujući uredniku Parseka, Borisu Švelu, i njegovim suradnicima, krema svjetske SF scene koja se u Glasgowu okupila tako je upoznata sa živahnom i žilavom hrvatskom scenom, koja posljednjih godina buja i raste, a preko projekta Internova probija se u inozemstvo i drugim kanalima.
Worldconsko izdanje Parseka, inače numerirano "redovnim" brojem 82, donosi, sve na engleskom, priče Darka Macana, Aleksandra Žiljka, Tereze Rukober, Marine Jadrejčić, Marija Berečića i Dalibora Perkovića, zatim vrlo informativni tekst Aleksandra Žiljka "Science Fiction in Croatia", SF-haiku Živka Prodanovića "Roboti u ratu", dvije table Macanovog stripa Bočko (za ovu prigodu BEMMET), te pregled hrvatskih SF konvencija kojeg je napisao Dalibor Perković. Ilustracije je, uključujući i onu na naslovnici, radio Bojan Peršić. Ovaj Parsek može fenomenalno poslužiti kao polazna informacija za bilo kojeg stranca o tome što je SF u Hrvatskoj, pa ako imate frendove vani koje bi to moglo zanimati, a cijela vas je ova priča dosad promašila, pošaljite im odmah ovaj link.

Post je objavljen 01.09.2005. u 14:55 sati.