Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ekomedjimurje

Marketing

EKOLOGIJA* 2 Veljače - Svjetski dan zaštite močvarnih staništa

Zbog isušavanja, onečišćenja i prekovremenog iskorištavanja njihovih resursa, močvarna staništa pripadaju među najugroženija područja, iako su zbog svoje bioraznolikosti iznimno važne. Svake se godine 2. veljače ovilježava kao Međunarodni dan zaštite močvarnih staništa. Na taj se dan 1971. godine potpisala "Ramsarska konvencija o zaštiti močvarnih staništa".

**********************************

NAŠA MOČVARNA STANIŠTA: PP Kopački rit

Državnom intevencijom i proglašenjem Kopačkog rita Parkom prirode sačuvana je naša, ali i svijetska prirodna baština močvarnih staništa..

Park Prirode Kopački rit je uvršten u listu svjetski zaštičenih područja pod Ramsarskom konvencijom i nominiran je od UNESCO-a kao svijetska prirodna baština.

Autohtorna flora i fauna, obiljuje različitim vrstama. Zahvaljujući orintološkim opsežnim proučavanjima i istraživanjima ptica (koja sežu čak do druge polovice 18 stoljeća) danas znamo da na području Kopačkog rita imamo 141 vrstu ptica koje se redovito ili povremeno gnijezde na tom području. Taj se broj povečava selidbom ptica koje u Kopački rit dolaze kao na privremeno odmaralište. U to vrijeme je zabilježeno čak 284 vrste ptica. Najpoznatija je kolonija čaplji, zatim nalazimo i na 23 para orla štekavca koji je na svijetskoj razini na rangu istrebljenja; 5 para crnih roda koje su ugrožene na evropskoj razini; 5 pari stepskog sokola; 100 pari gusaka i mnogih drugih.

Više informacija o svemu naći ćete na njihovim stranicama - LINKU:
* MOČVARNA STANIŠTA - PP KOPAČKI RIT

Post je objavljen 02.02.2005. u 05:41 sati.