Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harpplayer

Marketing

Kako odsvirati čisti ton ?

Sviranje čisog tona na udah ili na izdah iz jednog polja početnicima uvijek predstavlja problem zbog miješanja tonova iz polja pored, pa evo nekoliko tehnika koje će vam pomoći da savladate prvu prepreku u sviranju harmonike.

Fućkanje
Najjednostavnija i najbrža metoda kojom ćete postići čisti ton je da skupite usta kao da fućkate bilo na udah ili na izdah. Možete čak i fućkati dok prinosite usne polju koje želite odsvirati a pritiskom na otvor polja automatski dobijate čisti ton jer sa tako skupljenim usnama nećete dobiti mješanje iz drugih polja nego ih zatvarate. Znači isto vrijedi i za udah i za izdah a pomoću ove tehnike je i najlakše naučiti savijati tonove. Ovu tehniku pronaći ćete na drugim stranicama pod nazivom Pucker ali bez fućkanja.

Blokiranje usnama
Prislonite harmoniku usnama a usta otvorite tek toliko da pokriju tri polja na harmonici. Harmoniku nakrenite iz vodoravnog položaja prema gore za oko 30-45 stupnjeva tako da vam gornja usna dođe do pola gornjeg dijela harmonike. Pustite da se otvori harmonike tako smjeste u donju usnu i pokušajte opustiti usne. Ono što se dalje događa je da vam pri udahu ili izdahu donja usna blokira dva polja koja su sa strane a srednje polje daje čisti ton. U ovakvom položaju moguće je i ispravno savijanje tonova ali najvažnije je da budete opušteni tj. da usne nebudu ukočene.

Blokiranje jezikom
Usta su opet otvorena toliko da pokriju tri polja a jezikom pokrivate ona polja koja ne namjeravate svirati tako da vam ostaje čisti ton. Ovu tehniku je teže koristiti jer se ona obično upotrebljava kod određenih tehnika sviranja i efekata. Važno je kod ove tehnike naučiti blokirati polja sa ljeve strane tako da vam s desne ostane čisti ton a isto tako i obrnuto, da vam sa ljeve ostane čisti a s desne blokirate. Važno je nučiti sa obje strane zbog brzih promjena pri sviranju na ljevom i desnom kraju harmonike i lakšem pristupu poljima.

U blokiranje
Još jedna varijanta blokiranja jezikom u kojoj jezik oblikujete u slovo U i pritiskom na harmoniku ispod tona kojeg želite odsvirati blokirate ljevo i desno polje (od tri prekrivena) ostavljajući srednje da proizvodi čisti ton.

Imate 4 tehnike na raspolaganju pa se igrajte i kombinirajte. Ako netko ima još neku metodu neka napiše ispod u komentarima.


Post je objavljen 16.06.2005. u 01:06 sati.