Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

10. Ljetni otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 27. 08. 2005.

Današnji velikogorički vikend-turnir je bio posebno zanimljiv. Došlo je šestoro mladih zagrebački go-igrača. Od učestalijih posjetioca ovoga turnira iz Zagreba nedostajao je još Tomi i bio bi to susret Zagreba i Velike Gorice sa po sedam natjecatelja. U susretima natjecatelja susjednih gradova odigrano je 17 partija i Zagreb je, računajući samo te susrete, pobjedio sa 9:8.
Odigrali smo pet kola po švicarskom sistemu. Vrijeme za razmišljanje 30 minuta po igraču i byoyomi od 15 sekundi za potez. Komi u ravnopravnim partijama je bio 6,5 poena. Partije su bile handicap po razlici u kategoriji umanjenoj za 2. Igralo se u 'Centru za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90.
Idemo uobičajenim redom, pa pogledajmo konačni redoslijed.

1. Stjepan Meštrović 7. kyu (Velika Gorica) 4 boda i sos 17
2. Mladen Smud 2. dan (Velika Gorica) 4 boda i sos 13
3. Tea Robotić 8. kyu (Velika Gorica) 4 boda i sos 11(57)
4. Filip Pejanović 20. kyu (Zagreb) 4 boda i sos 11(55)
5. Ivan Anić 19. kyu (Zagreb) 3 boda i sos 14
6. Matej Zakanj 9. kyu (Velika Gorica) 3 boda i sos 13
7. Josip Anić 18. kyu (Zagreb) 3 boda i sos 12
8. Fran Pejanović 19. kyu (Zagreb) 2 boda i sos 15
9. Robert Jovičić 17. kyu (Zagreb) 2 boda i sos 14
10. Dino Štrbac 6. kyu (Velika Gorica) 2 boda i sos 12
11. Leon Josip Telak 22. kyu (Zagreb) 2 boda i sos 10
12. Antonio Pavlović 22. kyu (Velika Gorica) 1 bod i sos 13
13. Adil Karupović 23. kyu (Velika Gorica) 1 bod i sos 10
Nove kategorije:
17. kyu: Josip Anić
18. kyu: Ivan Anić
19. kyu: Filip Pejanović
Robi i braća Anići stigli su prije svih. To već dovoljno govori o njihovoj
zainteresiranosti za go. Neko vrijeme prije starta je izgledalo da će Zagrepčana biti više od domaćih igrača. Nekako bliže početku dolaze Meštar, Dino i Tea, pa je tako ipak jedan domaći predstavnik bio više.
Na startu nije bilo iznenađenja. Matej je vrlo brzo savladao Adila sa devet prednosnih kamenova. U bratskom susretu Fran je pobjedio Filipa, što je u njihovim međusobnim susretima uobičajen rezultat. Vidjeti ćemo na kraju ovoga turnira što je ustvari taj reztultat značio. Ivan Anić je vidljivom razlikom pobjedio Antonia, koji neko vrijeme nije dolazio na turnire, pa nije u formi. Antoniu će očito trebati neko vrijeme za ugrijavanje. Najjači par pritivnika je bio između Mladena i Dine u kojem se Dino predao vidjevši da je izgubio šanse za pobjedu. Meštar je bio uvjerljiv protiv Josipa pobjedom za 67,5 poena. Robi je igrao s prijateljem Leon Josipom, kaga smo nazvali Elđi i s čime je on suglasan. Partija baš i nije bila puno prijateljska. Uz samo tri dobivena prednosna kamena Elđi zamalo da nije pobjedio. Bilo je na kraju samo 3,5 poena za Robija. Tea je stigla nakon što smo izvukli startne brojeve, pa je njoj ostao poslijednji, a to znači da u prvom kolu nije imala protivnika. Dobila je tako bod bez borbe, ali je ostala bez sos-bodova iz toga kola.
U drugom kolu oni koji su u prvom dobili bod igraju međusobno. Meštar nije dozvolio Robiju neko iznenađenje, kojem nije ostalo nego predati partiju nakon okršaja u kojima je imao i osam prednosti. Jak je Meštar. Ivan je samnom imao vrlo zahtjevnu partiju s devet prednosnih kamenova. Obojica smo ušli u byoyomi. Bilo je podosta palih Ivanovih kamenova, pa nije niti brojano na kraju. Tea je velikom razlikom pobjedila Antonia. Bila je opet neparna pri određivanju parova među onima s bodom iz prvoga kola, pa je birala protivnika bez boda. To je i dalje na štetu njenih sos-bodova. Matej nastavlja s pobjedama. Ovaj puta je pobjedio Frana sa čak 154,5 razlike. Dino je naletio na tvrdo. Dao je Josipu devet prednosti i nije uspio to nadoknaditi. Josip je vješto ogradio i sačuvao veći prostor. Vidjevši da nema šanse to nadjačati i da Josip vješto čuva stečeno, Dino se predao. Elđi igra ravnopravnu s Adilom. Bilo je 90,5 za Elđia. Filip je dobio bod bez borbe.
Igra se treće kolo. Od troje sa dva boda međusobno igramo Meštar i ja. Bilo je tu i šest prednosnih kamenčića u njegovu korist. Krenuo sam agresivno, jer vidjeh da se on bunkerira. Izgledalo mi sve u redu, kad odjednom Meštar vješto ruši moje grupe u jednom, pa u drugom kutu. U oba kuta sam pogriješio. Dođe mi tako koji puta, kao da me neka sila gura u stranu. Bit će da je to neka blokada u mene, u mom sustavu razmišljanja. Kao da mi nedostaje premosnica na sustavno provjeravanje pozicije. Ovako mi izgleda kao da kola kreću nizbrdo i pored moje volje. Sve ima svoje razloge. I pored svega uspio sam navući razliku na samo 1,5 poen za njega. Imao sam u završnici manjih nepreciznosti. Svaka čast Meštru. Pobjedio je. Ovo sam samo analizirao uzroke poraza kod mene. Treba s vremena na vrijeme isprazniti misli i maknuti beskorisne petlje samozadovoljavanja fiktivnim potvrđivanjem svojih moći i staviti u aktivnost kreativnost u partiji. Pričam o tome drugima, a sam uletavam u vlastite zamke. Meštar sada vodi. Pridružuje mu se i Tea pobjedom protiv Mateja. Uradila je to čak sa uvjerljivih 42,5 poena. Zanimljiv je i drugi bratski derbi. Od Anića ovaj puta je uspješniji bio stariji Ivan. Fran ostvaruje drugu pobjedu na turniru. Savladao je uvjerljivo Antonia. Robi je prikovao Adila za dno, a Filip ostvaruje svoju prvu pobjedu iz igre na turniru protiv Elđia. Odmarajući bod je zaradio Dino. Tko bi rekao da Dino dobiva prvi bod na turniru u trećem kolu i to bez borbe. Pa, eto, došli su neki novi klinci s kojima nema šale.
Na redu je zadnji derbi. Sastaju se, još do sada nepobjeđeni, Tea i Meštar. Partija je ravnopravna. Bilo je napeto. Nisam vidio zašto, ali je Tea oštro reagirala na ostale koji su je ometali. Na mah je nastala napeta atmosfera. Energija traži puteve. Pobjedio je Meštar, pa nakon ovoga sam vodi na turniru. Ja držim korak za njime pobjedom protiv Frana. Pala mu je velika grupa kamenova. Treći bod je osvojio i Ivan pobjedom za 6,5 poena protiv Robija. Najveće iznenađenje kola je pobjeda Filipa protiv Mateja. Bilo je to za vrlo vrijednih 5,5 poena. Je li to Filip krenuo ili Matej pada? Odgovor će dati poslijednje kolo. Dakle, vodećeg Meštra prati nas četvero i to: Tea, Ivan, Filip i ja. Netko od nas četiri, koji nije igrao s njime, imati će čast u zadnjem kolu pokušati ga zaustaviti, a ako uspije sve je moguće. Ipak Meštar ima izvanredan sos i naprosto je već osigurao prvo mjesto, makar i na sos-bodove. Dino je u četvrtom kolu ostvario svoj prvi bod iz igre. Pobjedio je Elđoa s devet prednosti za 29,5 poena. Josip danas nije uspješam kao prošlu subotu. Ostvario je i drugi bod. Ovaj puta je to bilo protiv Adila.
Zadnje je kolo. Desilo se ono što skoro nije bilo za vjerovati. Filip je sa devet prednosti pobjedio Meštra. Imao je Filip veliki prostor, a Meštar nije uspio unutar njega. Na kraju je čak tu i velikih 34,5 poena razlike. Sada nastaje đumbus na vrhu tablice. Ja sam pobjedio Robija. Pred sam kraj je izgubio greškom grupu. Provjerili smo i vidjeli, da bi čuvanjem te grupe on pobjedio za pola poena. Vau, imam sreče! Tea je pobjedila Ivana za 9,5 poena. Na vrhu nas je četvero sa po četiri boda. Dijelimo se po sos-bodovima. Meštar pobjeđuje, drugi sam ja, a Tea i Filip imaju iste sos-bodove. Slijedi izračun zbroja sos-bodova njihovih protivnika. Tea je tu za dva jača od Filipa i odnosi treće mjesto. Filip je na kraju najugodnije iznenađenje turnira. Pričljiv do ometanja. Glasno veseo. Povremeno uz zadirkivanje, ali zna ostvariti rezultat. Zanimljiv je. Tu je i derbi u sjeni između Dine i Mateja. Znali su oni tako odlučivati o vrhovima tabele, ali uz ove razigrane mlade snage nije lako. Matej se oporavio i za oko 50 poena pobjedio. Josip je uhvatio i treći bod pobjedom protiv Frana, a Elđi drugi pobjedom protiv Antonia.
Zanimljiv turnir je ovo bio. Slijedeći vikend će biti možda i zanimljivije. Imamo dva slična turnira. U subotu se igra u Zagrebu s početkom u 9 sati u knjižnici za mlade na Stračevićevom trgu, a u nedjelju s početkom u 10:30 ovdje u Centru.
bl. Muradenu


Post je objavljen 27.08.2005. u 21:53 sati.