Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/manchi19

Marketing

SVAĐANJE

Ja sam od onih osoba koje ne vole svađu i izbjegavam je u širokom luku. No, kad je nužno, odnosno kad nema izlaza, onda se i posvađam, ali se trudim da to bude «kvalitetno». Dosta sam racionalna i smirena osoba, sve sagledam hladne glave, ali sam nažalost okružena sa dosta nervoznim ljudima. Pročitala sam nedavno u jednom časopisu pitanje: « Da li se znate kvalitetno svađati?» Malo sam razmislila i shvatila da se dosta trudim da to bude tako. Pretpostavljam da se radi o tome kako se ponašati dok se svađate i da li se svađate argumentirano. Ja sam takva da volim argumentirati svaki moj stav i mišljenje. To je možda profesionalna deformacija buduće pravnice, ali što mogu. Često puta kad se svađam sa starom lagano mi se digne tlak, jer ona rijetko kad argumentira svoje stavove Kad sam bila mlađa zašutila bih, jer sam mislila da je ona odrasla, a odrasle se treba poštovati. S obzirom da ću za kojih petnaestak dana navršiti 24 godine, smatram se odraslom i mislim da i moje mišljenje nešto vrijedi. Da li vas iznervira kada osoba s kojom se svađate na vaš upit da vam objasni zašto tako misli, odgovori. «Zato.» ? Nakon toga ništa ne komentira i smatra kako je ta njezina izjava rješila sve i što je najgore misli da je u pravu.
Što se tiče mog dečka, moram priznati da stvarno kvalitetno svađa. Uvijek argumentira svoje razloge ukoliko smatra da sam ja nešto skrivila, a i ja sam takva, tako da se rijetko svađamo u pravom smislu riječi, više bih to nazvala «porječkanjem». Oni koji kažu da se nikad ne svađaju sa svojim dečkom/curom apsolutno lažu. To je naprosto nemoguće, a govorim to iz vlastitog iskustva. Uvijek će se naći situacija kada ćete imati različito razmišljanje, a ako se radi o ozbiljnijoj stvari od one « ja volim plavu boju, a ti zelenu», moguće je da završi svađaom. Naravno, ako se te situacije neprestano ponavljaju, onda to nikako nije dobro. Nije ni dobro kada osoba tvrdi da se nikada ne svađa sa svojim dečkom/curom, a zapravo je teška «pušiona» u toj vezi, odnosno partneru sve popušta tako da se zapravo nemaju ni razloga svađati. Kao što sam već rekla, zaista ne volim svađu i izbjegavam je, ali s druge strane nisam takva da ću prešutjeti neke stvari ako me muče, iako znam da će ukoliko ih kažem doći do svađe. Jednostavno ne mogu držati u sebi stvari koje me muče samo da bude «mir». Srećom, kod mene nema često takvih situacija.
Prečesti verbalni konflikti ne mogu uroditi nekim pozitivnim ozračjem, već to znači da su odnosi između te dvije osobe bilo prijateljski, u krugu obitelji, vezi jako narušeni. Moja prijateljica se neprestano svađa s dečkom, rijetko koji dan prođe, a da se ne posvađaju i to žustro. Jako je teško biti u takvoj vezi, neprestana svađa umara psihički, a povrh toga osoba se može osjećati smoždeno i depresivno. S druge strane, osobe koje šute i zavuku se u mišju rubu, samo da ne bi povrijedili svog partnera, a pate u sebi i nezadovoljne su mogu također imati narušeno psihičko stanje. Možda je to stvar samopouzdanja, straha da ne izgube tu osobu, bojažljivosti zbog ranijeg negativnog iskustva. Priznajem, u početku svoje veze, a pri tome mislim na prva 2 – 3 mjeseca i ja sam bila sličnog ponašanja. Razlog tome je što se dečko i ja nismo poznavali otprije, pa nisam previše znala kakav je on profil osobe. No, sve je bila stvar opreza, a takva sam da se ne zanosim previše. Ubrzo se sve promijenilo, upravo zbog toga što smo stalno razgovarali i počela sam se osjećati sve sigurnijom da mu kažem što mi smeta ako je to bio slučaj. Shvatila sam da je moj strah bio bezvezan, jer sve što nas muči trebamo odmah reći bez ustezanja, pa čak i bez obzira na posljedice.
Ako smo iz nekog razloga nezadovoljni ponašanjem našeg partnera trebamo mu to reći, ali na miran, trezven način, bez nepotrebnog vikanja. Tako samo trošimo glasnice, a uzalud. Ako imamo što reći, ne trebamo biti preglasni, nego dovoljno glasni da nas se čuje i razumije. Sigurno vas neće zadovoljiti šutnja i potiskivanje u sebi, to se može samo negativno odraziti na vašu psihu, raspoloženje, a naposljetku i zdravlje. Zato predlažem da progovorite, izbacite to iz sebe i obavezno mirno razgovarajte argumentirajući i objašnjavajući zašto imate takvo mišljenje.


Post je objavljen 26.08.2005. u 20:11 sati.