Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/avalon

Marketing

Legendreovi (Ležandrovi) polinomi

Probudih se u 9:00. S obzirom da sam sinoć zaspao s knjigom „Advanced engineering mathematics“ oko dva sata u noći, ovo smatram ranim buđenjem. Baš sam jutros ustvrdio kako se „čudno ponašam“ – jer idem spavati po noći a budim se danju. Naime, još do prije tjedan dana, ustajao bih oko 20:00h i učio (aj dobro, nisam samo učio, gledao sam i Alo Alo i Simpsone) i tako do 8:00 ujutro. Pa bih onda odnio mlijeko u mljekaru, pogledao Dobro jutro, Hrvatska, doručkovao (tj. večerao po mojem bioritmu) i u krevet. Onda sam negdje pročitao i cuo da ovakav način uništava moždane stanice. A one se ne obnavljaju. Nikada. A ima već više načina na koje se te stanice uništavaju, pa mi ne treba još i ovaj…

I tako sada se budim ujutro, rekli bi, k'o sav normalan svijet. I učim. Učim MMF (Matematičke metode fizike, ili Magične, ili Mutne metode fizike, izbor je slobodan). Ostao još jedan ispit za upisati treću godinu fizike. Još ni jednom ga nisam pao, nisam ni izašao. Od straha. Sada se gnjavim s nečim što se zovu specijalne funkcije. Puno čudnih izraza, formula… da se čovjek prepadne za svoje zdravlje. I eto, tako, u zadnje se vrijeme družim s gospodinom Legendreom i njegovim polinomima. Pa da s vama to podijelim. LP-ijevi spadaju u tzv. Specijalne funkcije, a Specijalne funkcije dobivamo rješavanjem Helmholtzove jednadžbe u raznim sustavima na razne načine.

I onda još nekoga brinu umiruće moždane stanice…

I tako… poslao sam frendici CD s nekim stvarima u Slavonski Brod. Velik grad. I lijep. Na rijeci. Nikad nisam tamo bio. Prolazio jesam, nekoliko puta, a veli prijateljica da ću jednom morati doći. Nadam se. Dum spiro, spero (hm, ovo mi dobro zvuči kao naslov za neki budući post). U srijedu selim u Zagreb. Našao sam stan. Živjet ću skupa sa svojim najboljim prijateljem i prijateljicom (Kate i Toni). I oni su fizičari, jadni, siroti i sve što ide uz to „fizičari“… Nju sam danas zvao doma u Dubrovnik. Ne javlja se. Jučer njezin brat kaže da se otišla kupati na more. Ja sam u Slavoniji, blizu Daruvara, daleko od mora. A bio sam ove godine na moru. U Dubrovniku kod Kate i u Puli kod Tonija. Imam puno slika i baš nam je bilo lijepo. Kupali smo po cijele dane, vrijeme nas poslužilo, od 12 dana, 11 dana je bilo super za kupanje. Kad mi se bude dalo stavit ću tu neke slike s mora. Pa možda da nešto i napišem o tome kako je bilo…

Poslao je Darko mail. Treba prevesti neki članak i objaviti ga na CroEOS.net. Neki paralelni svemiri. Kul stvar taj Portal. Darko je, trebam li uopće to naglasiti, također fizičar, a prije toga je moj prijatelj, kolega i vrijedni suradnik na projektima. Da, kad kažem fizičar, mislim na studenta fizike, ne na one „prave fizičare“ :-) Kao da postoje prave i krivi… Opet brijem. Dosta o tome.

Stigao mi mail iz Microsofta, radim za njih na nekom projektu, jako zanimljivo, i dobro za široke narodne mase. Obrazovanje putem interneta, edukacija nastavnika i učenika u školama. A najbolje od svega, sve će biti free njima. I evo malog apsurda. Oni koji su malo upućeni u situaciju znat će o čemu govorim. Linux i OpenSource sada izlaze na kompetitivno tržište kao konkurencija Microsoftu, okrećući se profitu ( i čini mi se kako pri tome gube dah), dok se istovremeno Microsoft sve više i više okreće zajednici (to se kul zove community), dijeljenju znanja i resursa – svemu onome što je nekada bilo izdancima OpenSource pokreta. Zanimljivo i dramatično. Vrijeme će pokazati što će se događati. Moj dobri Microsoft boss uvijek kaže: „Stay agile, expect changes“ – Ostani agilan, očekuje promjene. Razmislit ću ja još o tome. Ima ta izjava jako jako duboki smisao. Idem sada još nešto učiti o Ležandrovim polinomčinama, možda da pogledam koju epizodu Alo Alo; a onda ću opet raditi na projektu. Za mase. Široke. Narodne.




Post je objavljen 26.08.2005. u 15:21 sati.