Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maroons

Marketing

Kultni film: "Ratnici podzemlja" (1979.)

Warriors
Film Waltera Hilla, po engleskom naslovu "The warriors", donosi najbolji i najvjerniji opis života bandi u New Yorku. Snimljen prema knjizi Sola Yuricka, koji je kao policajac bio uključen u sukobe i obračune bandi, ovo je jedan od najboljih filmova koji sam ikad gledao(sjećam se, bilo je to još prije rata;zadnji put sam ga gledao na DVD-u pred godinu dana, još uvijek sam jednako oduševljen).
Ideja za radnju filma uzeta je iz klasičnog djela stare Grčke 'Anabasis', Atenjanina Ksenofonta u 4.st.pr.n.e., koji piše o pustolovinama na dugom putu kući grčkih plaćenika iz rata s Perzijom, u kojem je stradao vođa Kir (Cyrus) Mlađi.
Film prati svojevrsnu odiseju jedne od njujorških bandi, koja je prisustvovala velikom okupljanju svih bandi pod vodstvom karizmatičnog Cyrusa, koji ih je namjeravao sve ujediniti te povesti u konačni obračun sa službenim vlastima.
Za vrijeme skupa Cyrus pogiba, a sva krivica baca se na Warriorse, čime počinje njihova "odiseja" cijelim New Yorkom: na putu kući na Coney Island napadaju ih razne bande, policija...totalno ludilo...
Iako mi glumci ne zvuče poznato, u tom filmu su bili briljantni.
Ostala mi je u glavi pjesmica koju pjeva vođa protivničke bande, Ruffus: "Warriors, come out to play!"

Post je objavljen 25.08.2005. u 13:39 sati.