Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Za opstanak hrvatske škole

Nejasno stanje u školstvu, te najava administrativnog objedinjavanja "dviju škola pod istim krovom" rezultiralo je strahom roditelja u više, osobito srednjobosanskih, gradova, pa i u Uskoplju, da će pravo njihove djece da slušaju nastavu na materinjem jeziku biti jednostavno ukinuto. Taj strah potaknuo je roditelje bugojanske djece na potpisivanje peticije protiv ukidanja Prve osnovne škole Jaklić, o čemu piše današnji Večernjak:

Nejasno stanje u školstvu te strah (koji je dodatno pojačan nedavnom smjenom srednjobosanskom ministra obrazovanja Nikole Lovrinovića od strane visokog predstavnika u BiH Paddya Ashdowna), da će se administrativnim objedinjavanjem "dvije škole pod istim krovom", ugasiti Prva osnovna škola Jaklić u Bugojnu, inače jedina školska ustanova na području te općine u kojoj se nastava izvodi na hrvatskom jeziku, potaknuli su roditelje hrvatske djece da ovih dana ponovno pokrenu potpisivanje peticije za opstanak hrvatskog školstva i ostvarenje ustavnog prava na školovanje na materinskom jeziku u toj općini.
Peticiju je organiziralo Roditeljsko vijeće učenika Prve osnovne škole, a prikupljeni potpisi (dosad je peticiju potpisalo više od dvije tisuće roditelja) bit će poslani na adrese domaćih i međunarodnih dužnosnika u našoj zemlji koji odlučuju o pitanjima školstva.
"Ako nam ugase Prvu osnovnu školu svi mi morat ćemo djecu slati u druge općine, a možda i ponovno seliti odavde", kaže Suzana Kasalo jedna od potpisnica peticije.
"Upravo ova škola vratila je hrvatske obitelji s djecom u Bugojno i ne želim ni misliti što bi se moglo dogoditi ukoliko se ona ugasi", kazala nam je Helena Vujević čija djeca također pohađaju Prvu osnovnu školu Jaklić, a ona je u toj obrazovnoj ustanovi zaposlena kao nastavnica engleskog jezika. Iako se u javnosti spominje brojka od četiri i pol tisuće hrvatskih povratnika, podaci župnih ureda na području te općine govore da se u Bugojno vratilo više od polovice od u ratu protjeranih 15 tisuća Hrvata.
Ostanak Prve osnovne škole Jaklić kao samostalnog pravnog subjekta koji, prema riječima ravnatelja te ustanove Zdenka Kovačevića ima i više od potrebnih uvjeta za to (dovoljan broj učenika 425, više od potrebnog broja odjela te kvalificiran nastavni kadar), hrvatski povratnici u Bugojno vide kao najvažniji preduvjet i njihova ostanka u tom gradu. Iako je Prva osnovna škola dio famoznog projekta "dvije škole pod istim krovom", hrvatski povratnici ne vide nikakav opravdan razlog za njezino gašenje. "Uopće mi nije jasno zašto baš ova škola nekomu smeta. U Bugojnu ima još šest Osnovnih škola. Sve su bošnjačke i jednonacionalne pa one nikomu ne smetaju", kaže ravnatelj Prve osnovne škole Jaklić Zdenko Kovačević.

Iscrpnije...

Post je objavljen 25.08.2005. u 08:00 sati.