Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/flop

Marketing

kontraefekt

Pitam se, onako zavaljen u fotelji, trebam li se uopće ustajati iz nje i pisati o ekologiji i prekretnici koja se događa cjelokupnoj civilizaciji? Možda zvuči pretenciozno ili pomalo naivno početi pitanjem trebam li?, no to su stvari koje su tu, sveprisutne, dotiču nas svakim svojim oblikom, a mi ih opet odbacujemo i što je još gore, strepimo. Strepimo za posao, za zdravlje, za mir, čekamo plaću da bi platili kredit, kupili knjige na minus, benzin na Dajners, a čekovima platili hranu. Ili već neka druga kombinacija, koja kod svakoga može biti drugačija jer živimo u demokraciji i kapitalizmu, a to je ostvarenje svih naših težnji. Demokracija, pluralizam i kapitalizam. Imaš niz opcija, samo izaberi!!
***
Pita me nekidan moj kum, inače školovan čovjek, uvijek informativan sugovornik:
- Jesi čuo da nije točno da se topi led na sjevernom i južnom polu?
- Ma daj! Pa vidio sam danas na Dnevniku snimke potočića i jezeraca na Antarktici koji žubore na mjestima gdje ih nikada nije bilo! Sve ono ugodna atmosfera, sunčano, još samo da ptičice procvrkutaju i evo ti nove turističke destinacije!
- ?

I sjećam se još znanstvenika koji je izrazio zabrinutost zbog ne shvaćanja, čak niti u znanstvenim krugovima, koliko je problem topljenja leda na Zemlji sveprisutan.
Moj pogled nakratko je ošinuo Orwellove knjige na polici.

Što sam to vidio na Dnevniku?
Gdje je to moj kum 'čuo' potpuno drukčiju informaciju? Komu to odgovara?
Kužite, jedno je laž, ali koje?

No ono što sigurno znam da ovo vrijeme, ljeto s deset vrućih dana, poplave, tmurni oblaci i benzin za 8 kuna 'neće izać na dobro', što bi rekla moja baba. A ona kaže da joj je komšinica rekla da je negdje čula da će benzin koštati 10 kuna! Kak to tek neće izać na dobro, dobacim ja i tak smo se još malo kiselo smijali.
Kum je čuo da se led ne topi, a babina druga da će benzin koštati 10 kuna! Oboje su čuli, kum je izmanipuliran, a jeli i komšinica?

Čitam pak na netu kako BP, ChevronTexaco, Exxon Mobil, Shell i druge na sve strane buše i pronalaze naftu. Dakle, nafte ima, ali će ona, po sadašnjem razvijanju situacije, biti sve skuplja i skuplja. Nekoliko je teorija zašto će biti baš tako, a kroz sve se proteže kontrola preostalih zaliha, geopolitika, American Empire i povećanje cijene proizvodnje jer treba dublje bušit!

Jel to to znači da ćemo se mi i dalje voziti na naftu i da će efekt staklenika biti još veći? Znači li to da će se polovi i dalje topiti? Uz ovo ide i medijska manipulacija, očuvanje dolara dolarom i rat dolara i Eura (911, Saddam, Bin Laden, War on terror).


Post je objavljen 24.08.2005. u 09:58 sati.