Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/uskoplje

Marketing

Uskopljani su taoci političke krize

Trenutnom političkom situacijom u Uskoplju i nefunkcioniranjem općinskih struktura vlasti bavi se u jučerašnjem Večernjem listu Uskopljanima dobro poznata novinarka Vesna Leto.

Brak iz interesa koji je sklopljen uz kumstvo OHR između dvije odvojene administracije općine Uskoplje - Gornji Vakuf doživio je veliki krah. Taoci su političke krize stanovnici te općine koji deset mjeseci čekaju izglasavanje proračuna.
Kulminacija je ostavka načelnika Vahida Bušatlića, a prijevremeni izbori održat će se u listopadu,
piše Leto, te, uz nekoliko lapsusa, nastavlja:
Sporazum iz 2001. Hrvatima je značio pravo da imaju općinu u kojoj je moguća rotacija na razini načelnika i zamjenika općine te predsjednika i dopredsjednika Općinskog vijeća i konsenzus. Zakonom o izravnom izboru načelnika na to mjesto nikad ne bi bio izabran Hrvat.
Nerealno je očekivati da se u omjeru 43 posto Hrvata u odnosu na 53 posto Bošnjaka izabere Hrvat.
Ugradnjom pozicija zamjenika načelnika ili tajnika općine u novi sporazum Hrvati žele zaštiti svoja prava te imati određena ovlaštenja u skladu sa Zakonom o državnoj službi.
Predsjednik općinskog odbora HDZ-a Uskoplje - Gornji Vakuf Zrinko Tokić kazao je da su pojačane aktivnosti kako bi se pokušala riješiti neka otvorena pitanja što se donose dvotrećinskom većinom kao što su: statut općine, poslovnik o radu, proračun, strategija razvitka.
- Bit problema je u preglasavanju. Vrlo lako se može dogoditi da netko ulici pokraj crkve Blaženog Uznesenja Djevice Marije nazove Ulica Alije Izetbegovića.

Upitni izbori
Nikada nećemo pristati na koncept građanske države kakav traže Bošnjaci, a ne države triju naroda koji su Ustavom ravnopravni.
Kao konstitutivni narod možemo utjecati na bitne životne odluke koje se donose u interesu oba naroda te općine - rekao je Tokić dodavši da zato hrvatski predstavnici nisu željeli podržati odluku o privremenom financiranju, niti općinski proračun.
Razlog ostavke načelnika Bušatlić je dobro poznat - čelnici njegove stranke kazali su mu da će imati svu vlast u općini i da sporazum od 2001. neće biti prepreka. Međutim, u radu se odista nije osjetila njegova samovolja.
Ostavio ga je SDA, što potvrđuje da se ta stranka tek aktivirala, u rješavanju političke krize kada je on podnio ostavku - smatra Tokić i dodaje kako je izrađen novim sporazum kojemu je svrha riješiti političku krizu u općini, stvoriti pretpostavke da se načelnik koji će biti izabran u prijevremenim izborima 15. listopada može uvesti u posao.
- U protivnom ako taj sporazum ne bude napravljen, novi će načelnik biti u istoj poziciji kao njegov prethodnik. U tom slučaju upitno je i osiguravanje novca za potrebe izbornog povjerenstva.
Za nove prijevremene izbore potrebno je 54.000 KM. Bez prihvaćanja proračuna općine neće biti osiguran ni novac.
Premijer Vlade Hercegbosanske županije otvoreno je kazao da neće izdvojiti niti jednu marku za prijevremene izbore u Uskoplju - ističe Zrinko Tokić.


Post je objavljen 22.08.2005. u 15:00 sati.