Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Kovanice i novčanice

Neki dan mi se dogodilo, prvi put u životu, da mi prodavačica uzvraćajući mi kusur, u ruku prvo stavi kovanice, a zatim novčanice. Na prvi pogled, tu nema ničeg vrijednog spomena, takva jedna banalna, beznačajna stvar. Ali razmislite: kako vama vraćaju kusur? Uvijek dosad događalo mi se da mi prodavačica najprije uvali papirnate novčanice, a zatim preko toga kovani sitniš. Ako taj novac primate jednom rukom, dok u drugoj držite, primjerice, vrećicu s kupljenom špežom, i to s dva prsta jer s druga tri prsta te iste ruke držite rastvoreni ili zaklopljeni novčanik, operacija vraćanja kusura u lisnicu nije baš jednostavna ako su kovanice iznad, a novčanice ispod. Ako su kovanice ispod, onda ih lijepo možete stisnuti da vam ne ispadnu dok u novčanik prvo vraćate novčanice.
I ne bih sve to držao bitnim, činilo bi mi se pukom slučajnošću, da ta pojava zapravo nema značajke svjetske zavjere. U čemu je zavjera? Osim što vas trgovci time namjerno živciraju, skrećući vam pažnju s mnogih drugih detalja (cijena, kvalitete i deklaracije na proizvodima), time ste i podložniji manipulaciji, a svakako i nesposobniji za nešto neprilično, primjerice pljačku.
Da je to s kovanicama i novčanicama zavjera, tvrdi britanska autorica Kate Tuckett u svojoj knjizi "Teorije zavjera", koju je nedavno u Hrvatskoj objavila "Naklada Zoro", u prijevodu Marka Fančovića. Kako sam imao zadovoljstvo biti urednikom te vrlo duhovite knjige, slobodan sam preporučiti vam upoznavanje s, u njoj obrađenih, ni manje ni više nego 118 zavjera iz raznih razdoblja ljudske povijesti. Knjigu možete naručiti e-mailom na adresu zoro@zg.htnet.hr.

Post je objavljen 21.08.2005. u 15:25 sati.