Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcpepeljara

Marketing

Eki

Ekstazi


Ova slika pokazuje gubitak serotonina koji je glavni neuropokretac svih nasih emocija i raspolozenja. Posto kad se uzima ekstazi gubitak serotonina je uduplan cak i poslije 7 godina sve ovo mora da vodi ka nekoj depresiji.





Ekstazi je vrlo popularna droga svugdje u razvijenom svijetu, a eto, izgleda i mi pripadamo makar po toj osnovi razvijenom Zapadu. Zbog radi toga, odlučio sam da posvetim ovoj temi nešto pažnje. Kao prvo, s obzirom da je zvanični stav organizacije Vutra protivljenje hemijskim drogama, složiću se s tim stavom, s tim što neću biti toliko oštar kao u izlaganju o heroinu.

Razlog je prvo u tome što ekstazi definitivno ne spada u teške droge, a kao drugo izuzetno je dostupan (praktično je dovoljno da odete na bilo koju Techno, Trance, Electro žurku) za razliku od heroina i kokaina koje smo Vutragenjo i ja popljuvali u odgovarajućim topicima. Elem, šta zapravo podrazumijevamo pod "ekserima"?

Supstanca s hemijskim nazivom 3,4-metilendioksi-n-metilamfetamin, ili skraćeno MDMA, je jedinjenje srodno amfetaminima. Spada u "dizalice", tj. droge koje podižu raspoloženje i želju za aktivnošću. Međutim, zbog velike tražnje za ovom supstancom, a u nedostatku ponude, na ulici/žurkama nude se tablete sa raznoraznim sadržajem koje najčešće nisu čisti MDMA.

Pored MDMA u tabletama koje se prodaju kao ekstazi mogu se naći kofein, efedrin, amfetamini (spid), MDA, MDE, a pojedine tablete ni ne sadrže MDMA, već samo neku od iza navedenih supstanci. Stoga efekti različitih "marki" tableta variraju, kako po kvantitetu, tako i po kvalitetu.

Tako sam ja od drugova koji su probali razne tipove eksera saznao za izvjesne tablete koje su se nalazile na našem tržištu, a koje su izazivale izuzetno jake halucinacije i imale poprilično dugo dejstvo, čak i u manjim količinama - pola tablete/jedna, dok su dvije već dovodile do neprijatnih iskustava. S druge strane, današnja omladina uzima po 3, 4 pa i više eksera na jedno veče (naravno, ovo se odnosi na pojedince) i nemaju većih problema sa tim količinama.

Naravno da tu ulogu igra i tolerancija, ali suština je - zaključujem na osnovu informacija koje sam prikupio na internetu - u tome šta se nalazi u tim tabletama. Tako su ove prve vjerovatno sadržale čisti MDA koji je ima izrazitija halucinogena svojstva nego MDMA, dok ove "slabije" tablete vjerovatno sadrže neku manje euforičnu supstancu uz traženi MDMA.

No, ono što je zajedničko svim ovim tabletama, to je da podižu raspoloženje, čine da vam je sve lijepo, ubrzavaju rad srca i povećavaju trošenje organizma, dovode do prekomjernog znojenja i širenja zjenica. Osobe koje su uzele ekstazi MORAJU da unose tečnost ali NE SMIJU uzimati više nego što im je potrebno, i takođe NE BI SMIJELE konzumirati alkohol. Ovo naglašavam, jer znam da će na kraju ipak mnogi uzeti ekstazi, možda ne vi koji čitate, ali neko iz vaše okoline sigurno hoće, te stoga želim da spriječim da dođe do neželjenih posljedica.

Ekstazi sam po sebi nije smrtonosna supstanca, čak ni u velikim dozama (čuo sam da postoji izvjesna granica tolerancije kada organizam prosto odbija da luči određene hormone, koji dovode do naekserisanog stanja, bez obzira na ponovno unošenje tableta... nisam najbolje upućen u tu materiju, ali nemojte pokušavati ovo kod kuće, i jedan ekser je previše).

Međutim, ekstazi može biti koban utoliko što može doći do hipertermije (pregrijavanja organizma) uslijed nedostatka vode u organizmu, s jedne strane, ili do hipoanatremije, odnosno nedostatka soli u organizmu, s druge strane. Stoga, ako ste već uzeli ekser (vi ili neko od vaših drugova/poznanika/rođaka/...), vodite računa koliko tečnosti unosite u svoj organizam. Najbolji recept bi bio - taman onoliko koliko treba, tj. koliko organizam osjeća potrebu za vodom.

Iako je stanje nakon konzumacije eksera neprirodno, organizam zadržava svoje odbrambene mehanizme i u stanju je da osjeti šta mu fali, a čega ima na pretek. Ono što definitivno ne treba da radite jeste da konzumirate alkohol, i tu neću da dužim. Takođe, ako je nekome palo na pamet da izmrvljene eksere uzima putem nosa, tj. da ih ušmrkava, jednostavan savjet - NE RADITE TO.

Posljedice mogu biti kobne, Vutragenjo je naveo slučaj izvjesne djevojke koja je šmrkala kokain i ostala unakaženog lica. A ono što bi vam još više moglo pomoći da ne padnete u iskušenje - ne isplati se! - efekti su slabiji i kraće traju. Pamet u glavu! E sad da bih bio objektivan moram da kažem i par pozitivnih stvari o ekstaziju.

Naime, ta droga bi mogla svoju primjenu da nađe u psihijatriji, za razriješavanje problema između bračnih partnera, jer dovodi do stanja u kome ste otvoreni i željni za razgovorom. Netačno je da ekstazi djeluje otuđujuće, zapravo je droga koja prosto tjera na socijalizaciju, ali ovaj efekat se najverovatnije gubi na Techno, Trance i sličnim žurkama u kojima ni u trijeznom stanju ne možete da čujete ni sebe kako razmišljate, a kamoli nekog od sagovornika.

S obzirom da se nalazimo na forumu organizacije Vutra, da kažem nešto i u prilog konzumiranja marihuane nakon ekstazija. Naime, dva-tri dima mogu da pomognu da spuštanje iz euforisanog stanja bude bezbolno (gandža mu dođe kao padobran ).

Ovo je izuzetno bitno, jer pojedine osobe nakon prestanka efekta prvog eksera u želji da se vrate u "carstvo ekstazija" uzimaju novu dozu, što može da se nastavi do u nedogled. Živjela majka priroda! :)

LSD 25-lysergic acid diethylamide


Mi moramo jos jednom skrenuti da Vutra Organizacija je protiv svih hemijskih droga i da neki od nasih tekstova su iskustva pojedinaca. Ja licno sam probao i ne bih nikome savjetovao posto iskreno je veoma prljava i odvratna droga. Opet to je moje misljenje. Za diskusiju pogledajte nas forum za Hemijske Droge.

Albert Hofmann , briljantni hemicar (koji ima sada 97 god.-februara2002) iz Svajcarske, radio je u hemijskoj firmi ,,Sandoz'' u Baselu. Godine 1943, 16 aprila tacno, eksperimentisao je sa novim lekom ,,za mrsavljenje'', (a vec 1938 god. bila je napravljena hemijska sinteza od uLSD u spisima od Hofmanna) slucajno preko prstiju uneo je malu dozu oralno, i tada je poceo da dozivljava prvi hemijski trip u istoriji covjecanstva! Posto se osjecao malo nezgodno, zamolio je sekretaricu da ga doprati do kuce. Na putu prema stanu na biciklima, Albert je zapao u vise sfere tripa, i kasnije opisao taj trip ,, kao nesto najcudnije sto mu se desilo u zivotu, vozeci se kroz panoramu sela sa iskrivljenim i nasmijanim kucama, kao kroz neki crtani film'', i da u zivotu nije nikada tako brzo vozio biciklo kao tada''. Poslije nekoliko tripova sa kolegama, uvidio je da LSD ima i te kako veliku moc u promjeni ljudske psihe! Tri dana kasnije Hofmann je ponovo svesno uzeo drugu dozu LSD, a taj trip nije bio bas pozitivan! Hofmann je sa kolegama redovno ekserimentisao u cilju da dublje odkriju tajne naseg nepoznatog mozga, a pedesetih godina, takodje i psihajtrija pokazuje veliko interesovanje za LSD, kao lijek za sizofreniju i traume, pogotovu za prezivele zrtve nacistickih logora smrti, i naravno za eksperimente za prosirenje ljudskog uma. Firma ,,Sandoz'' izvozila je LSD na farmacuetsko trziste sve do 1947 god. pod imenom ,,Delysid''.

Americka CIA je odmah pokazala interesovanje za LSD, i odkupila veliku kolicinu od firme Sandoz, sa ciljem da ga koristi kao ,,serum istine'' prilikom saslusanja osumljicenih za spijunazu i sl. i da prouce mogucnosti ,,boloskog'' ratovanja!! Hiljadama neduznih amerikanaca, ljudima, zenama, vojnicima, bez njihovog znanja, davan je LSD-25 u vodi, picu, hrani, sa teskim posledicama, a tek 20 godina kasnije, objavljene su kriminalne metode americke vlade i CIA u javnosti!

U medjuvremenu, rasla je i grupa ljudi, koja je pokazivala vise interesa za ,,psihodelicno'' dejstvo LSD-25, umjesto vojnih eksperimenata!! Pisci kao Aldous Huxley i Ernest Junger, koristili su LSD kao kljucno sredstvo za vise sfere intelegencije! Hofmann je citajuci kjnige od Huxliya (i Ernst Junger-a), znao da su oni koristili LSD i mescalin od kaktusa Peyote, i slucajno su se sreli u Baselu, gdje je nastalo dugogodisnje prijateljstvo. Huxley je detaljno opisao koriscenje peyote u njegovom romanu ,,The Doors of Perception & Heaven and Hell’‘, (koja je prevedena na Srpskom jeziku kod izdavaca ,,Esotheria’‘ u Beogradu-,,Vrata percepcije-raj i pakao", www.esotheria.co.yu), i u utopistickom romanu ,,Island'', solidno je opisao koriscenje magicnih pecurki! Huxley je umro od raka 22 nov. 1963 god. na dan kada je ubijen americki presjednik Kenedy. Zadnji dan u bolnici, Huxley je zamolio suprugu da mu usprica injekciju LSD od 100 mcg!! Umro je srecno pod tripom, bas onako kako je pisao utopisticki u romanu ,,Island''! U pocetku eksperimenata sa ,,drogama'' Huxley je smatrao i predlagao kolegama da tu privilegiju treba cuvati u uzem krugu elite, jer siroke mase ne zasluzuju to bozansko znanje! Ostali se nijsu slagali sa tim, i Huxley je popustio, i poceo pisati knjige bas o upotrebi ,,bozanskih droga''.

Do pocetka sesdesetih godina, LSD je koristila manja grupa ,,psihonauta'', naucnika, umjetnika, muzicara, pisaca. Godine 1962, grupa mladih naucnika i studenata na Harvard Universitetu, dobili su vecu kolicinu SLD-25, i poceli sa masovnim eksperimentima, u kojima su dozivljavali ,,bozanska i kosmicka'' iskustva! U San Francisko pocinje ,,psihodelicna revolucija'' zahvaljujuci uticaju LSD-25, a takodje i u ,,magicnom'' centru Amsterdamu, (Holland) i odatle se prosiruje po evropskim gradovima! Pocetkom 1954 god. holandski psihijatar C.H. van Rhijn poceo je sa vise kolega da povremeno primenjuje LSD-25 u psihoterapiji, a tek 1956 god. poceo je sistematski da proucava uticaj LSD na psihijatrijske pacijente, sve do 1966 god. kada je LSD pao pod ,,zakon o opijatima'' i zabranjen!! LSD se koristio uspjesno za lijecenje alkoholicara, 45% bilo je izlijeceno!! (nastavlja se...)

Timothy Leary

U istoriji LSD, poslije Alberta Hofmanna vazno mjesto imaju psiholozi Timothy Leary, Ralph Metzner i Alpert Richard sa harvardskog universiteta. Larijeva uloga kao vodje ,,psihodelicne revolucije'', dostigla je tako veliku popularnost da je americka vlada ,,zbog unistenja morala omladine'', zabranila daljnje eksperimente sa LSD na universitetu, i dobija odkaz 1963 god.! Larijeva karijera kao ,,psihonauta'' pocela je u Meksiku 1959 godine, gdje je prvi put jeo magicne pecurke, koje su uticale na promenu citavog njegovog zivota!

Prilikom putovanja za Meksiko 1965 god., na granicnom mostu kod Lareda, policija hapsi Larija zbog posedovanja desetak grama marihuane, a teksaski sud i ziri, osudjuju ga 2.marta 1970 god, na 30 godina robije! Sud u Kaliforniji na 10 godina robije!Poslije sedam mjeseci robije, Lari bjezi iz zatvora uz pomoc organizacije ,,Weatberman'', koja mu dobavlja falc pasos i papire sa kojima je uspeo da pobjegne u Alzir, kod vodje crnacke organizacije ,,Crnih pantera'' Eldriddge Cleaver. Februara 1971 god. posle svadje sa Cleaverom odlazi za Svajcarsku, putuje po sjevernoj Africi, Evropi i u Avganistanu na aerodromu sacekuje ga americka policija, hapsi i sprovodi za USA. Vlasti ga osudjuju na 25 god. samice!

Tri godine kasnije, 1976, sledi pomilovaje zbog pada Nixona i liberalnije politike, Leary izlazi na slobodu, i pise njegovu popularnu knjigu ,,Turn- on, Tune-in, Drop-out'' . Lari umire sa 75 god. 31 maja 1996 god. u Los Angelosu.

Kako se (i pod kojim uslovima) tripuje sa LSD-25 !!

Vazno je da svi oni koji budu odlucili da probaju LSD, prvo znaju pod kojim uslovima mogu da uzmu ,,trip''! Strogo obratite paznju na sledeci tekst, jer je od ogromne vaznosti za Vas dragi citaoci, da ne bude katastrofalnih posledica po vase mentalno zdravlje!! Tripovati sa LSD nije sala, nije zezanje kao sa marihuanom, hasisom ili bilo kojom vrstom prirodne ,,droge''!!

Ovdje se radi o vrlo jakoj hemijskoj drogi, zato procitajte pazljivo i upamtite sledeca jako vazna pravila (isto kao i za magicne pecurke)!!!


Post je objavljen 16.08.2005. u 14:06 sati.