Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umirovljenici

Marketing

Jesu li stari sebična stvorenja?



Generalno se može reći da su djedovi i bake, ukoliko u pravilu djeluju u skladu s obiteljskim zahtjevima, dragocjeni odgajatelji i članovi obitelji.

Piše: Lucija K. PETROVIĆ
Iskreno, za svoju bih djecu učinila sve , kaže jedna gospođa. I tu ne bi bilo ništa čudno da se ne radi o starici sa 65 ljeta, koja i pored toga što ima dvije kćeri, isto toliko zetova, troje unučadi i manji stan u Zagrebu, razmišlja je li sebična zato što traži malo životnog prostora – svoj krevet, svoj prozor i pogled u kojemu uživa četiri desetljeća i što se ne može prisiliti na odluku, koju svi od nje očekuju, da ode živjeti u starački dom . Dapače, u pismu adresiranom na jednu od dnevnih novina, ona piše:
Osjećam grižnju savjesti što im (misli na djecu, prim. a.) ne pomažem sada kada im je možda najpotrebnije. Pitam se nije li moj strah od preseljenja pretjeran, jer su mnogi sretni u domu. Barem tako pričaju. No, ja sam vezana čak i uz pločice u svojoj kuhinji, jer svaka od njih ima svoju priču, a to je nešto što moja djeca ne mogu razumjeti, pa im o tome ne želim ni pričati.
Riječima punim gorčine ova se starica pita treba li uz to što čuva unučad, skuha ručak, stoji uvijek na usluzi svojoj obitelji učiniti i ono posljednje – izabrati starački dom da bi oni bili sretni. Ili bolje rečeno, ima li pravo na svoju mirnu, sretnu starost?
Ovakvih primjera ima mnogo. O njima se 1. listopada, na Međunarodni dan starih osoba, nije mnogo pričalo. Ovaj datum su u Bosni i Hercegovini, kao i mnoge druge, za obične ljude, bitne dane, obilježile tiskovne konferencije za novinare. Uglavnom se pričalo o Programu kućne njege za osobe kojima je ta pomoć neophodna. I to sve pod motom Starenje počinje rođenjem . Nažalost, mnogo je sinova i kćeri zatvorilo oči pred činjenicom da su im roditelji sami u hladnim stanovima, da su im želuci više gladni nego siti, i to sve zato što žele svojoj djeci ostaviti stanove, u kojima oni možda nikada neće živjeti. A prije svega su željni ljubavi upravo svoje djece.



Post je objavljen 16.08.2005. u 03:21 sati.