Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/peratovic

Marketing

Tko je razotkrio aferu Bechtel: POA ili Renato Ivanuš?


U Globusu broj 766. Gordan Malić iznova najavljuje promjene u obavještajno-sigurnosnom sustavu, te najavljuje kako će se taj dio represivnog aparata u budućnosti više baviti business intelligenceom.

- U tome je je najdalje odmakla POA, koja je već u nekoliko slučajeva (Bechte, Match Telecom) upozorila Vladu na sumnjive aranžmane pojedinih stranih investitora, napominje Malić.

To me malk'c zbunilo jer je novinarsku nagradu Marija Jurić-Zagorka za 2004.:

u kategoriji vijest-izvještaj dobio:

Renato Ivanuš za izvještaje o nakani Vlade da Bechtel dobije posao mimo natječaja, Večernji list, 2. do 27. srpnja 2004. godine


a u obrazloženju je stajalo:

Obrazloženje:

Renato Ivanuš je početkom srpnja otkrio da hrvatska Vlada namjerava dati posao izgradnje dijela auto-ceste Zagreb – Split američkom Bechtelu bez natječaja. Serija napisa koja je uslijedila nakon tog Ivanuševa otkrića, kako iz pera samoga Ivanuša tako i u drugim medijima, upozoravajući javnost da zaobilaženje natječaja podiže cijenu gradnje i pobuđuje sumnje da pojedinci u vrhovima vlasti imaju od toga koristi, urodila je odustajanjem Vlade od njezine namjere i raspisivanjem natječaja za gradnju spomenute dionice auto-ceste.


Po Maliću ispada da je POA-a (tada Joško Podbevšek) obavijestila Sanadera da Miomir Žužul namješta posao Bechtelu bez natječaja, te da je Sanader odobrio da Renato Ivanuš taj skandal objelodani u novinama kako bi se Žužulu dalo po prstima.

Je li Ivo Sanader plasirao u medije priču o Miomiru Žužulu i Bechtelu?


Kad bi to bilo tako, bio bi to još jedan argument za tvrdnje Žarka Puhovskog izrečene Zvonimiru Krstuloviću u Slobodnoj Dalmaciji siječnja o.g.:

Dr. sc. Žarko Puhovski, predsjednik HHO-a, smatra kako su mediji u nas s jedne strane izgubili funkciju medija u smislu posredovanja između informacija i onih koji medije prate, te da su novinari stvorili svijest da oni na neki način nameću teme a ne teme njih.

- U političkom smislu mediji su i dalje posrednici, oni naprosto prezentiraju jednu verziju politike nasuprot druge koje se međusobno sukobljavaju preko medija. Radi se o tome da mediji praktički ništa kod nas nisu otkrili nego su, po potrebi, bili manipulirani: pa su im tajne službe davale neke informacije koje su im odgovarale da izađu van, pa su stranačke frakcije davale informacije za koje im je odgovaralo da idu van... To je po mom mišljenju situacija u kojoj se danas nalazimo - smatra prof. Puhovski.


I ne samo da bi se trebao zabrinuti Renato Ivanuš već i HND-ova komisija koja mu je dodijelila nagradu.

Podsjećam da je HND lanjske godine bio na meti kritike dijela svojih, u javnosti, istaknutijih članova da je dodijelio nagradu za intervjuu Ivi Pukaniću (razgovor s odbjeglim Antom Gotovinom), a da zapravo nije riječ o novinarskom, već uratku tajnih službi.

Po mojim, neslužbenim informacijama, dio članova ocjenjivačke komisije koji se protivio dodjeljivanju nagrade Pukaniću dijelio je gornje mišljenje.

U ime onog većeg dijela članova Komisije, čiji su glasovi doprinijeli da Pukanić nagradu dobije, u svojoj tjednoj kolumni u Jutarnjem listu obratio se Radovan Stipetić napisavši da je odlučni kriterij za dodjelu nagrade upravo direktoru Nacionala bila ekskluzivnost i citiranost razgovora s odbjeglim Antom Gotovinom.


Post je objavljen 15.08.2005. u 23:56 sati.