Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Taktika bojnih brodova BB

Bojni brod

Bojni brod BB (eng. Batleship, fr. Batiment de ligne, njem. Schlachtschiff, tal. Nave da battaglia) vrsta je ratnog broda vrlo velikog deplasmana (istisnine) i radijusa djelovanja, snažnog topničkog oružja (najveći kalibri 406 mm) i vrlo jake oklopne zaštite (debljina čeličnog oklopa od 200 do 400 mm). Temeljni je čimbenik (do kraja II. Svjetskog rata) jezgre ratnih flota svih većih RM, a temeljna mu je namjena odlučujuća borba s glavninom protivnika na moru, te za samostalna djelovanja, ili pak za potporu kopnenim postrojbama u borbama na priobalnom području.

Temeljne taktičke značajke (klasa Iowa)

- istisnina (deplasman) 45 000 tona, max. Brzina 33 čvora, pogonski strojevi 212 000 KS, dužina 271 m, širina 33 m, dubina gaza 11 m, naoružanje (topništvo) 9 x 406, 20 x 127, 80 x 40 i 48 x 20 mm, oklop bokovi 482 mm, topničke kule 457 mm, paluba 152 mm, broj članova posade 2700 časnika, dočasnika i mornara.

Napadom Japanaca na Pearl Harbor, te britanskim zračnim udarom na talijansku ratnu luku Taranto, poljuljana je do tada važeća koncepcija da je BB čimbenik jezgre flotnih sastava i početak je to kraja prevlasti BB u pomorskim bitkama. Ulogu udarne i pokretljive snage flote polako preuzimaju nosači zrakoplova CV (CVA teški, CVL laki i CVE eskortni). Bitka kod otočja Midvej početak je kraja prevlasti BB u odnosu na CV, a bitka za Guadalcanal, odnosno bitka kod otočja Santa Kruz, to će i dokazati, te zauvijek u povijest otpratiti koncepciju BB. Međutim, iako su i dalje bili izlagani teškim udarima zrakoplova, površinskih brodova (krstarica) i podmornica BB su do kraja rata i dalje bili najsnažniji brodovi spremni da pretrpe teške pogotke, ali i da zadaju strahovite topničke udare. No, bitke se sada vode na velikim daljinama 150 do 200 milja, pa rješenje bitke donose zrakoplovi koji baziraju na kopnu ili na nosačima zrakoplova (CV), a ne više brodskim topovima. Postepeno BB preuzimaju novu ulogu, a to je zaštita CV od površinskih brodova, zaštita konvoja, potpora pomorskim iskrcavanjima i preciznim i dugotrajnim bombardiranjima obalskih utvrda gdje BB može zamijeniti stotine teških zrakoplova bombardera. Kraj II. Svjetskog rata dočekalo je samo 35 BB, a već 1958. njihov je broj opao na 20 i to većinom u pričuvi. Još će u Korejskom ratu BB Missuri, a u Vijetnamskom BB New Jersey pružati snažnu topničku potporu kopnenim postrojbama u priobalnim područjima, a do 1970. u službi će ostati samo 4 BB tipa Iowa (svi u pričuvi). Velikim BB u prilog nisu išle ni cijene njihove izradbe (preko 100 milijuna USD), a za tu cijenu danas se može izraditi nekoliko suvremenih manjih i bržih površinskih brodova opremljenih s vodećim projektilima koji uspješno mogu zamijeniti teške topove velikih kalibara BB. Tako je nakon dominacije od oko 100 godina BB zauvijek nestao s pozornice pomorskih bitaka iz sastava svih suvremenih današnjih RM kao zastarjeli i nepogodan u uvjetima suvremenog načina ratovanja.


Post je objavljen 15.08.2005. u 20:44 sati.