... koja je vrsta najljuća među papričicama, a time ujedno čini i najljući začin na svijetu?
odgovor je: tepin (Capsicum annuum v. aviculare).
tepin je papričica sićušnog ploda, promjera oko pola centimetra (5 - 6 mm) (na slici lijevo - u prirodnoj veličini) koji uspijeva na divljim biljkama što rastu u suhim pustinjama sjevernog meksika.
sušeni tepini su mnogo ljući od papričica habanero ili tabasco.
tepin je biljka trajnica i raste u obliku zaobljenih grmova koji se mogu iskopati te prenijeti na zatvoreno preko zimskih mjeseci i razdoblja mraza. nakon toga, kad zatopli, ponovno se mogu iznijeti van. kasno sazrijevaju. obično im treba 120 dana da izbace zeleni plod, a onda još dodatnih 80 dana (dakle, ukupno 200 dana) da se razvije u zreli, crveni plod.
sve vrste papričica su trajnice. tepin se može uzgajati u posudama zapremine 2-3 galona (7,5 - 11 litara). na taj način biljka može uspijevati 4-5 godina.
obzirom da je divlja biljka, sjeme će početi klijati u razdoblju između 3-12 tjedana, pri temperaturi između 26 i 29°C, a postotak proklijanih sjemenki može biti između 55% i 90 (pa i više) %.
da bi se dočarala ljutinu tepina, postoje različite skale ljutine.
ja ću ovdje prikazati (pojednostavljenu) dremannovu skalu.
brojevi govore koliko će unci salse imati ljutinu od samo jedne unce ploda papričice.
1 unca = 28,35 grama
općenito - svježi crveni plodovi su 2-3 puta ljući od zelenih plodova, a suhi plodovi su 2 - 10 puta ljući od svježih.
slova u zagradama stoje za suhi plod (d) ili svježi plod (f).
to znači da će 1 unca tepina proizvesti 20000 do čak 64000 unci salse.
drugim riječima, prevedeno u metričke mjere, nešto više od 28 grama tepina dat će nam od 567 do 1814 kilograma salse!
za znatiželjne (hrabre? lude?) evo načina pripreme salse:
namačite sušene pahuljice tepina u malo soka limete 24 sata, što je dovoljno da pahuljice omekšaju, zatim ih stavite u mikser (tj. blender) i dodajte još toliko limetinog soka da se dobije tekući umak.
ohladite u hladnjaku.
rok trajanja - neograničen.
sretno.