Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umirovljenici

Marketing

Poduzetnistvo zahvaljujuci socijalnoj skrbi!


Najzastupljeniji oblik izvaninstitucionalne skrbi za starije je dostava toplog rucka u kucu. Uz pomoc centara za socijalnu skrb i drugih ovlastenih ustanova organiziraju se njega i pomoc ostarjelima u kuci. Posljednjih godina u domovima umirovljenika organizira se i poludnevni boravak, kao u zagrebackom Domu umirovljenika “Medvescak”. Djeca dovoze roditelje ujutro, a poslijepodne ih odvoze kuci. U boravku ove starije osobe imaju potpunu njegu, prehranu, fizikalnu terapiju i sve ostale sadrzaje poput stanara u domu.

Uz starije povratnike koji se zanimaju za institucionalni ili izvaninstitucionalni oblik skrbi, mnogo je i onih koji zele u Hrvatskoj uloziti ustedjevinu. Prema novom Zakonu o socijalnoj skrbi sada se pruza mogucnost i pojedincima da, ako zele i ispunjavaju zakonske uvjete, mogu otvoriti privatni dom ili ustanovu za socijalnu skrb, sto prije nije bio slucaj.

Buduci da Hrvatska ima sve starije stanovnistvo, ocekuje se da ce u buducnosti, kada se poveca zivotni standard, biti sve vise interesa za ovakvu vrstu poduzetnistva. Preporuka je Ministarstva rada i socijalne skrbi da osobe koje ispunjavaju sve uvjete pruzaju usluge institucionalne skrbi u malim obiteljskim domovima u kojima ce se korisnici usluga osjecati kao u svome domu.
======================

U prihvatnom centru u Velikoj Gorici samo privremeno

Kao sto je poznato, u Velikoj Gorici je otvoren i prihvatni centar za povratnike i useljenike, koji ima 17 apartmana u koje se moze smjestiti 40 do 60 osoba. Ovaj centar nije namijenjen za trajni smjestaj, nego u njemu mogu privremeno odsjesti povratnici koji u Hrvatskoj nemaju rodjaka, a trebaju smjestaj dok ne kupe stan ili kucu. O svakom zahtjevu za privremeni boravak u ovom centru odlucuje kolegij, kao i o tome koliko ce se koja povratnicka obitelj moci koristiti privremenim smjestajem.



Post je objavljen 11.08.2005. u 15:14 sati.