Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bookaleta

Marketing

Istarska tarantula

Otvorim tako neki dan nasumce Istarsku enciklopediju, i zaprepastim se naletivši na članak koji me poučava da u Istri živi - tarantula. Ovako ide jedan njegov dio:

Tarantula (tarantula apuliae, Lycosa tarantula), dlakavi žuto-crni pauk iz porodice pauka-vučjaka - Lycosidae. Najveći je europski pauk, koji živi u zemlji u nekoliko centimetara dubokim rupama u Istri, Hrvatskom primorju i Dalmaciji (...), najčešće u područjima s oskudnom vegetacijom. Plijen hvata brzim trkom kao zvijer. Njegov ugriz nije otrovan, a može izazvati samo neke lokalne (alergične) prolazne znakove. Vjerovalo se da izaziva znatne duševne poremećaje (tarantizam), tešku bolest, pa i smrt žrtve. Najvjerojatnije iz neznanja, simptomi otrovanja (tarantizam) ujeda pauka crne udovice pripisivali su se tarantuli, koja rijetko kad dolazi u kontakt s čovjekom...

Taman mi je ova informacija nedostajala, a da mogu zamisliti neku avanturu tipa Indiana Jonesa smještenu u Istru, kraj kome misterija i skrivenih blaga nimalo ne fali, ali mu nedostaje pravih - opasnosti.

Post je objavljen 10.08.2005. u 09:57 sati.