Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/draxblog

Marketing

MINI-RECENZIJA: Mandžurijski kandidat (2004)

MANDŽURIJSKI KANDIDAT
(THE MANCHURIAN CANDIDATE)

uloge: Denzel Washington, Liev Schreiber, Meryl Streep, Jon Voight
režija: Jonathan Demme
proizvodnja: Paramount Pictures, SAD, 2004.
distribucija: VTI

Mandžurijski kandidat, politički triler Johna Frankenheimmera iz 1962. godine je jedan od najprecijenjenijih filmova u povijesti, koji svoj kultni status ima prije svega zahvaliti (ne)sretnom spletu povijesnih okolnosti, odnosno frapantnoj sličnosti zapleta s nekim detaljima Kennedyjevog ubojstva. No, čak i ako mu se priznaju neki nedostaci, Frankenheimmerov klasik je svjetlosnim godinama iznad razine koju je dostigao moderni remake Jonathana Demmea.

Početak zapleta je iz korejskog rata premješten u prvi zaljevski rat 1991. godine kada američka patrola na čelu s kapetanom Marcom (Washington) završi u iračkoj zasjedi iz koje će je izvući heroizam narednika Raymonda Shawa (Schreiber). Barem tako tvrdi službena verzija na temelju koje je Shaw, inače sin utjecajne senatorice (Streep), dobio Medalju časti i poticaj za vlastitu političku karijeru. No, nekako baš u vrijeme kada Shaw zahvaljujući majci dobije potpredsjedničku nominaciju Demokratske stranke, Marco, kojeg su mučile noćne more, počinje sumnjati da je bio podvrgnut pranju mozga, a istraga pokazuje kako bi iza svega mogla stajati moćna korporacija Manchurian Global.

Moglo bi se reći kako su Demme i njegov tim malčice pretjerali u nastojanju da novu verziju učine što aktualnijom. Točnije, film su tempirali i dizajnirali tako da što moguće bolje posluži Demokratskoj stranci u svrgavanju Georgea W. Busha na predsjedničkim izborima 2004. godine. Tako je opake komuniste iz originala zamijenila bezlična multinacionalna korporacija, a hladnoratovsku paranoju rat protiv terora. Scenarij je bio daleko manje inventivan u adaptiranju temeljnih elemenata zapleta na nove okolnosti, tako da nova verzija Mandžurijskog kandidata obiluje logičkim rupama i neuvjerljivostima. Film je napravio ozbiljan promašaj i time što je glavna negativka po svom izgledu i karakteru daleko bliža demokratskoj uzdanici Hillary Clinton nego ijednom liku iz Bushove administracije. Još je veći promašaj i taj što filmaši, koji sebe vole opisivati kao prosvijećene liberale i ljevičare, nemaju dovoljno hrabrosti lik kojeg tumači Denzel Washington spetljati s bjelkinjom. Iako vrlo dobro odglumljen i na trenutke fino režiran, Mandžurijski kandidat se ne može ocijeniti drukčije nego kao promašaj kojeg će, za razliku od originala, brzo prekriti zaborav.

Na DVD-u, kao što je običaj s Paramountovim izdanjima, ima pregršt dodataka od kojih su možda najzanimljiviji razgovori s "političkim komentatorima" - u stvarnosti lijevo orijentiranim pjesnicima, piscima, glumcima i filmašima koji iskazuju duboko uvjerenje kako će američki narod na izborima 2004. godine "progledati" i odbaciti "korporativnu" politiku. Nakon takvih izjava možemo biti sretni što za vrijeme drugog svjetskog rata nije postojao takav američki kulturni establishment, jer bismo inače danas svi govorili njemački.

OCJENA: podnošljiv (+)


Post je objavljen 08.08.2005. u 14:24 sati.