Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/marijanmalcevic

Marketing

Ljetovanje u Švicarskoj

Eh, baš lijepo zvuči ovaj naslov, ali još uvijek se nisam dosta opario (onovčio, opernatio...) da bih si mogao priuštiti tak nekaj. Zato sam iskoristio priliku poslovnog tripa u Švicarsku da se malo igram turista, a tko zna, možda nekad dojdem na duže vrijeme i o svom trošku.
Sletio sam na erodrom Kloten u Zurichu. pokupili smo aute i projurili kroz grad, tak brzo da sam stigo samo jednu fotku puknut.

Zurich

Poradi toga, o Zurichu neću puno pisat. Samo malo ću nekaj prepisat iz nekih papira koje sam dobijo. Grad leži na obali ciriškog jezera i rijeke Limmat. Ima 360.000 stanovnika. Navodno zgodni dijelovi grada za pogledat su Dorfli, Oberdorf, Niederdorf... U Zurichu svoje sjedište ima 350 banaka. Najveće je tržište zlata na svijetu, a burza je četvrta po veličini. Bla, bla, bla...

Generalno gledajući, Švicarska je zemlja planina i jezera. Dio kod Zuricha donekle je ravničarski. Pored jezera (dugačkog 40 km, širokog do 3,8 km, dubokog i do 143 metra) odvezli smo se dolje lijevo, prema malo više planinskim krajevima - u kanton Schwyz s istoimenim glavnim gradom. Izgovara se Švic.
Pogađate, iz naziva ovog kantona izvire naziv cijele države. Kanton Schwyz jedan je od tri šumska kantona koji su 1291. formirali švicarsku konfederaciju. Druga dva su Uri i Unterwalden. Ovim udruživanjem stekli su nezavisnost od vladavine dinastije Habsburgovaca.

a gdje su krave?

tko kaže da nema krava

Preko brda i planinica, snimajući kravice, stigli smo do lucernskog jezera. Nijesmo išli do Luzerna, nego na tzv. švicarsku rivijeru, gradić Weggis. Ovo mjesto je čak i Mark Twain nazvao najšarmantijim mjestom u kojem je ikad živio. Tvrdi se da je uz francusku mediteransku obalu na ovom jezeru rođen europski turizam, još u 18. stoljeću. Na to doba podsjećaju parobrodi koji još uvijek furaju turiste po jezeru.
Naišli smo tamo na lijep sunčan dan, pa je bilo puno furešta i kupača, ali još uvijek ni blizu prenapučenosti naših riva i plaža. Upravo zato mi se, kad se jednom oparim, više sviđa ovak neko ljetovanje u miru i tišini nego među hiljadama ljudi koji mi skaču po glavi. Svaka čast našem turizmu na milijunima privučenih gostiju, bit će i državi valjda bolje, ali ja radije bježim iz takve gužve.

Zbilja je jedinstven doživljaj ležuckanje na hotelskoj ili nekoj drugoj plaži pogled prema alpskim vrhovima, ponegdje s ostacima snijega, koji kao da su na dohvat ruke. Nešto sasvim drugačije od ležanje na nekoj jadranskoj plaži i uobičajenog pogleda na jadranske otoke ili prazninu iza koje je Italija...



pogled

pogled

Nakon Weggisa uputili smo se u postojbinu junakinje iz romana Heidi.
Cesta savršena - stotine zavoja preko prijevoja Ibergeregg (1406 m).

opet nema krava

Za kraj još jedna specijalnost - let s helikopterom iznad ciriškog jezera. Nude se i izleti s ovim prometalom, iz kojeg se najbolje vidi simbioza švicarskih jezera i planina.

pogled iz helikoptera

Kompletna slikovnica s ovog jednodnevnog izleta

Post je objavljen 06.08.2005. u 17:35 sati.