Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harakiri

Marketing

Odisejev otok

Ima već pet dana da sam se vratio doma sa krstarenja pa da napišem nešto i o tome...
Mljet je divan otok, brdovit i divlji. Ima nekoliko naseljenih mjesta: Sobra, Prožura, Polače, Okuklje i Babino Polje. Pomenu nisam naveo jer je to uvala na zapadnom kraju Mljeta di je hotel, tri konobe i ulaz u Nacionalni Park.

Nacionalni park Mljet obuhvaća otprilike zapadnu četvrtinu otoka i sadrži poznato Veliko i Malo jezero. Voda u jezerima je prekrasne zelenkaste boje, borovi rastu odma uz obalu i nadvijaju se nad vodu, tako da je kupanje u jezeru poseban doživljaj. Oko jezera je staza za bicikle. Svaki dan brodovi dovoze u Pomenu i Polače gomilu turista koji čekaju da vide to čudo prirode... i svi plaćaju po 90 kuna. Ove godine je došlo do poskupljenja tako da je Mljet postao najskuplji nacionalni park u Hrvatskoj. Za usporedbu, ulaz na Plitvice je 80 kuna, a u Skradinski Buk (slapove Krke) 30 kuna. Sreo sam u Pomeni nekog Amerikanca: tip kaže da je jeftinije ući u Yellowstone ili na slapove Niagare :) Plaćaju i nautičari što sam osjetio na svojoj koži jer nacionalni park obuhvaća i more 500 m od obale.

Druga znamenitost otoka je Odisejeva špilja koja se nalazi s južne strane. Do nje je prilično teško doći jer na toj strani otoka nema naseljenih mjesta ni dobrih zaklona od vjetra, uglavnom strmi klifovi.

Meni je osobno najdraža luka Polače: veliki zaljev u kojem je sa jugozapadne strane misto a s druge strane sidrište gdje se na sidru nađe i do 70 jedrilica. Polače su dobile ime po staroj rimskoj utvrdi čije se ruševine nalaze na rubu mista (i kud baš kroz takav povijesni spomenik prolazi cesta!?). Mjesto je i centar nautičkog turizma: velike charter firme tu imaju bazu. Izbrojio sam nekih 7 konoba i izgleda da sve imaju posla. Ispred luke Polače se nalaze 3 otoka tako da je zaklonjeno od svih vjetrova.

Odatle smo otplovili na istok do Sobre. Sobra ima benzinsku postaju i trajektnu vezu s Dubrovnikom i to je otprilike sve što je zanimljivo u tom mistu. Dvadesetak kuća, uvala pored mista blokirana uzgajalištem ribe... Nad Sobrom se nalazi najviši vrh Mljeta, 510 m u visinu stvarno impresivno izgleda.
Prožura je već odlično sidrište, prekrasna uvala zatvorena sa dva velika i dva manja otočića. Tu je smještena Marijina konoba koja nudi razne morske specijalitete + otočku veprovinu iz krušne peći. Da na otoku žive veprovi, u zadnjih par godina su se dosta namnožili. Ljudi kažu da ih prije nije bilo, da su doplivali s Pelješca.

Zadnje mjesto na Mljetu kojeg sam posjetio je Saplunara, velika pješčana uvala na istočnom rtu Mljeta. Tamo se snimao reality show Survivor, mještani su još ljuti jer su bili na dva mjeseca ostali bez plaže. Tu je boravilo pleme Ammos čiji su članovi prilično brzo poispadali, valjda su se previše ulijenili od ležanja na pjesku. E sad dolazi crni dio: ne bi ja bio Splićo da nisam išao odigrat malo picigina na tom pjesku. I igramo mi, bacim se za lopticom i za dlaku promašim ne jednu nego dvi narkomanske igle. Ouch. Tužno da i na lijepom i pitomom Mljetu ima droge.

Na povratku iz Saplunare (ustvari odma iza punte) sam svratio i u Blace. Ta je uvala pravi fenomen: u prstenu velikih stijena postoji mali prolaz dubine 0,5-1 metar i širine tri metra. Iza njega se nalazi velika pješčana laguna! Nevjerojatno, čovjek bi pomislio da je negdje na Tahitiju! Teško je dočarati riječima kako to izgleda pogledajte na Laguna

Post je objavljen 04.08.2005. u 20:28 sati.