Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/manchi19

Marketing

REALITY SHOWS

Baš sam neki dan otvorila Novu TV i vidjela da je počeo još jedan u nizu reality show – ova. Moram priznati da me nije baš oduševio. Gledala sam skoro sve realitye koji su se prikazivali, ali nijedan me nije oborio s nogu. Malo sam razmišljala, toliko se novca uložilo u te emisije, nude velike svote novaca kao nagrade za sudjelovanje , a država propada... Možda jedino «Opstanak» može proći na mojoj ljestvici favorita. Stvarno im je bilo teško, jer su morali naučiti preživjeti u prirodi, za razliku od Big Brothera gdje im je praktički sve bilo servirano na pladnju. Znam, znam, nisu mogli tri mjeseca ( neki malo manje ) kontaktirati sa svojim bližnjima, nisu znali što se vani događa, no nisu bili na milosti i nemilosti vremenskih nepogoda i spavali praktički pod vedrim nebom.Da, kad je Opstanak krenuo već je bilo ljeto, ali i sami znate da vremenske prilike nisu bile baš poželjne.
Sijećam se Story Supernova, samih početaka hrvatskog realitya. Iz tog showa su se izrodili talentirani novinari, poput Dorijana Elezovića. Dečko stvarno ima novinarsku žicu i elokventan je što je i neophodno u tom poslu. U početku mi se Anja Alavanja nije pretjerano sviđala, ali čini mi se kako joj ide sve bolje i bolje. Za Barbaru Radulović imam samo riječi hvale, cura stvarno zna što radi. Što se Monike tiče, možda se mnogi neće složiti sa mnom, ali mislim da nije stvorena za novinarski posao zbog govorne mane koju ima. Ovo možda zvuči kao diskriminacija, ali vjerujte nije. Cura fantastično izgleda, ima prekrasan osmjeh i divnu kovrčavu kosu, mnogi muškarci koje znam hvale njene zamamne obline, pogotovo grudi, tako da je, po mom mišljenju stvorena za manekensku karijeru. Ipak, za uspješnog novinara potrebna je elokvencija, vještina govora, pa i prepotentnost. Na stranu Monikina govorna mana, nekako mi se čini da nema ni ove navedene osobine. Mislim da smo svi stvoreni za nešto, netko ima više talenta, netko manje, tako da bi trebali njegovati ono što nam ide dobro. Već vidim osudu na mnogim vašim licima zbog ovog posta, ali to je samo moje mišljenje. Osim toga, pravi hrvatski novinar treba govoriti hrvatskim književnim jezikom, ne miješati narječja i lokalizme. Ovo je aluzija na Ivonu Perišu, svaka čast njenom podrijetlu, ali budući da radi na televiziji ne bi smijela tako govoriti.
Gledala sam emisiju na HRT – u o fonetskim vježbama koje novinari rade sa osobama stručno osposobljenim za taj posao. Naime, prije svakog izlaska pred kamere, novinar treba dobro proučiti tekst koji će govoriti, paziti na svaki izgovor i naglaske. Primijetila sam da na Novoj TV mnogo griješe, ne znam što je razlog , ali mislim da bi trebali svakako poraditi na tome. Nenad Hervatin me oduševljavao sa svojom elokventnošću i sposobnošću da naučeni tekst prikaže u vlastitoj interpretaciji. No, gdje je on sad? Zašto se sposobni novinari otpuštaju, a lošiji ostaju? Na to pitanje ne znam da li tko zna odgovor.
Kad sam čitala o «Baru» u dnevnim novinama pretpostavljala sam da u tom showu mogu sudjelovati ljudi kojima «leži» posao konobara, no po onome što sam vidjela, to su sve redom nespretnjakovići. Ne znam po kojoj osnovi i uvjetima su izabrani za taj show. No, dat ću priliku, show je tek počeo, možda se iznenadim.
Gledala sam mnoge realitye na stranim televizijama i mogu jedino zaključiti da smo mi loša kopija svih redom, osim možda posljednjeg Hrvatskog idola. Žiri je bio jako dobar, susretljiv, prepun kontruktivnih kritika, a ne ismijavanja sudionika kao prošli. Nadam se da će ovaj Big Brother unijeti pozitivnu vibru i zadržati je za ostale reality show – ove.


Post je objavljen 04.08.2005. u 15:08 sati.