Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/pilar

Marketing

Vjenčanje i pristojnost

Veliki me jučer dočekao kod tete u prizemlju. Nešto je žučno raspravljao sa djedom koji se suzdržavao da ne prasne u smijeh. Moja sestra promatrala ih je sa strane i pozvala me da poslušam raspravu.
Veliki je pitao djeda da li se je on oženio s bakom. Nakon potvrdnog odgovora, zapitao je gdje mu je onda prsten?? Djed mu je objašnjavao da je prsten morao skinuti jer je radio teški posao u kojem bi se prsten uništio. Veliki mu je rekao da je sad u penziji i može nositi prsten.
Ljetos su on i tatica razglabali o raznim temama, dok se je vani izmjenjivala kiša i bura. Između ostaloga, pitao je zašto on nema prsten na ruci. Tata mu je objasnio da prstene većinom nose muškarci koji su se oženili i žene koje su se udale. On je to zapamtio i nakon toliko vremena primjetio da djed nema prsten na ruci.
Njegova kuma se udaje za manje od mjesec dana. On je već sada uzbuđen zbog vjenčanja jer nikada nije bio na vjenčanju, niti na svadbi. Na moru me je stalno zapitkivao kad idemo kumi na svadbu. Konačno, rekla sam mu da uopće ne znam da li ćemo ići jer nas kuma nije pozvala. Jako se je iznenadio (a naravno, kuma će doći, samo što smo dogovorili da to bude poslije mora). Njemu nije jasno zašto mi ne bi nepozvani otišli kumi u svadbu. Pa to je njegova kuma!
Nešto kasnije, sestra je dobila goste. On je vidio kroz prozor da je s gostima neka curica. Navalio je da ide dolje i vidi tu "cuju". Nisam mu dozvolila. Objasnila sam mu da je nepristojno ići k teti dok teta ima goste. Kad mi imamo goste, teta ne dolazi k nama. Ali dolazi baka... i djed...
Da, istina je.
Kako mu to objasniti?
Pokušala sam im već dati do znanja da mi smeta kad upadnu, ali znatiželja je jača od njih. I pitam se kako su mene odgojili kad sada gube neke granice pristojnosti. Ako mi prijateljica dođe na kavu, pa zasjednu da ne možemo pričati, lagano ključam i na kraju smislim nešto da se maknu. K meni rijetko dolaze neželjeni gosti. To su uglavnom ljudi s kojima volimo pričati i volimo da nas posjećuju. U tom slučaju očekujemo da ćemo s njima biti sami, a ne da nam upada netko sa strane.
Kako roditelje naučiti osnovama pristojnog ponašanja?

Post je objavljen 03.08.2005. u 13:04 sati.