Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/harakiri

Marketing

Le Tour 2005

Jesam li rekao već da sam ljubitelj biciklizma? Nisam? No, dobro... Najveću svjetsku biciklističku utrku pratim već 5-6 godina, i to uživo na Eurosportu. Eurosport inače ima puno zanimljivih podataka i odlične komentatore, stvarno pravo osvježenje nakon Ivana Blažička, Drage Ćosića i ostale ekipe s HRT-a.
Nakon što je ovog proljeća Lance Armstrong najavio da ipak voziti ove godine pitanje više nije bilo "tko će biti prvi" nego "koliko će minuta razlike imati Lance". Na kraju je razlika iznosila 4'40'' ispred Ivana Bassa i 6'21'' ispred Jana Ullricha. To je veća razlika nego prošle godine i Armstrongov sedmi trijumf na Touru. Čovjek je bio na rubu smrti (rak testisa), uspio se oporaviti od bolesti i vratiti u velikom stilu. Armstrong je žutu majicu preuzeo u 4. etapi (momčadski kronometar - usput je njegov team Discovery Channel postavio najbržu momčadsku vožnju na kronometar ikad: 57.324 km/h!) i samo je nakratko ispustio u 9. etapi kada je pustio naprijed Jensa Voighta i Mikaela Rasmusena procijenivši da mu nisu opasni. To se pokazalo točnim jer je Voight već u slijedećoj etapi zakasnio za vodećim skoro 9 minuta i izgubio žutu majicu. Armstrong je u slijedećim etapama budno pazio na svoje najveće konkurente: Bassa i Ullricha a svoje je vodstvo još i povećao u 20. etapi (pojedinačni kronometar).
Ustvari konkurencija ove godine nije bila loša, sve su to dobri biciklisti samo je Lance predobar :-) Najavio je povlačenje iz biciklizma (kao i prošle godine) tako da bi glavnu riječ u eri nakon Armstronga trebali voditi Basso i Ullrich. Ullrich je odličan biciklist, osvojio je dva Toura i iako veteran još ima snage i bit će tu još koju godinu. Basso je mlada nada, osvajač bijele majice za najboljeg mladog vozača prije par godina, on će sigurno osvojit bar jedan Tour u slijedećih par godina.
Ako je borba u ukupnom poretku bila nezanimljiva napeto je bilo natjecanje za zelenu majicu (najbolji sprinter). Tu je tijesno pobijedio norvežanin Thor Hushovd ispred australaca McEwena i O'Gradya. Eto toliko, do slijedeće godine

Post je objavljen 03.08.2005. u 12:34 sati.