Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anamarija

Marketing

Planska gradnja

Posljednih je nekoliko godina je u Novalji i oko nje izgrađeno jako puno novih kuća, apartmana, nebodera...I u blizini naše kuće nikla je poveća nastamba s apartmanima za iznajmljivanje i prodaju. I običnom laiku je jasno da barem za jedan kat strši od ostalih kuća u naselju. Po pričama domorodaca navodno je investitor bio u dobrim odnosima s gradonačelnikom, pa je ovaj progledao kroz prste.
A što i inače reći o vođenju malog mjestašca koje nema ni kino dvoranu, niti ikakav sadržaj za mlade osim kafića i naravno novog nogometnog stadiona i nogometne momčadi koja je kupila svojevremeno i dva Brazilca, jer to je ipak najvažnija stvar za gospodarsko-kulturni razvoj malog mista.
No, dobro, idem na neke pozitivnije pomake. Dakle, od ove godine Novalja je povezana nogostupom s famoznim Zrćem, a to znači i sa apartmanskim naseljem Gajac i ostalim okolnim naseljima.
Budući da je i moja familija ustupila nekoliko metara djedovine za gradnju tog nogostupa, mislim da imam pravo malo ga i prokomentirati.
Ideja je hvalevrijedna, jer je ta cesta iznimno opasna i donedavno je za pješake i bicikliste bila prava noćna mora.
Znam to dobro, jer smo sve te ceste i cestice oko Novalje probiciklirali Savršeni i ja dok smo još bili bez djevojčice. Glavni sport kamiondžijama bio je (oism obaveznog trubljena pri pogledu na žensku stražnjicu na biciklu) kako izgurati bicikliste s ceste i konačno dati do znanja tko je tu gazda.
I sada kada je ovaj nogostup izgrađen uputimo se mi s djevojčicom u sjedalici na biciklima proći taj put.
Ako koristite već potojeći stariji kolnik od Gajcado Zrćai, morati ćete svako malo silaziti jer je zarasla brnistra prekrila potpuno kolnik, pa nema mjesta za prolaz biciklom. Osim toga, na jednom mjestu je (već godinama) jedan otvoreni kanalizacisjki odvod koji su valjda savjesni prolaznici zatrpali kamenjem da se netko ne ubije.
I onda kreće ovaj novi dio od Zrća prema Novalji koji je zaista lijep, dovoljno širok i visok...ma sve pet. Dok ne dođete do križanja na kojem se sjeku cesta od trajekta i glavna cesta prema Novalji...a kolnik naglo prestaje, nema zebre, i vi morate brzo prijeći taj opasan dio bez ikakve sigurnosne oznake i sl, ponovno se penjati na kolnik (kosine su napravljene sa strane tako da i po njima morate proći još dublje po križanju), onda se malo vozite i onda kolnik potpuno nestaje (zato vam je sa strane novi Kerum, pa možete malo po njegovom parkiralištu, blagoslovljen bio) i opet dolazi križanje, a vi morate pretrčavati cestu i voziti se iili po starom traku uske i opasne ceste ili odabrati kameni put (nešto kao ogromno prazno parkiralište) pokraj novog autobusnog kolodovora i onda se opet možete nakon drndanja i naravno obaveznog penjanja (kosine ipak nisu zaživjele u glavama odgovornih) opet priključiti na nogostup.
Drugi «biser» ovog spasonosnog nogostupa su reklamni znakovi za neke restorane i firme (vjerojatno su opet u pitanju dobri odnosi s capom) koji su toliko veliki da su postavljeni skoro po čitavoj širini nogostupa, pa s dječjim kolicima ili biciklom jedva prođete.
Razljutim se ja na tu bahatost i neprofesionalnost i odem brzo do prvog skretanja lijevo konzultirati se s još uvijek aktualnim vlasnikom naše zemlje (o novaljskom mentalitetu podjele među braćom koji drugi put) od koje su nam oduzeli za nogostup. Dida «aja» što bi djevojčica rekla, zajedno s bakom na groblju, ali čujem ja kako se ljuti i klima glavom lijevo –desno u znak neodobravanja. I mislim si ja kako bi sada trebalo stvarno otići do šerifa i pozvati ga na dvoboj argumentima i zdravom pameću.
A onda se sjetim svoje epizode odlaska u Komunalije (prošli post) i tome kako je šjor glavni od škovacina htio samo da se nešto lijepo napiše o njima i kako nitko nije došao po smeće....Pa se sjetim nogometom zaluđenog gradonačelnika, pa si mislim što ja imam njemu za ponudit??? Djevojčica ima porazbijane noge ko mala Maca Maradona i loptu fino udara (na radost dede) ali za prodaju prvoj nogometnoj ženskoj momčadi (sigurno će biti, nije beg cicija) je još premala. Druge neke privlačne ponude za najprofitabilniji sport u Hrvata nemam...
I skužim da sam pušiona i da smo dali zemlju, ali nismo nikakve bitne glavonje i nemamo ništa za pregovaranje što se cijeni danas, naročito kod lokalnih šerifa.
I pozdravimo mi baku i didu i nastavimo se dalje voziti prema Novalji i još se ja lomim da li da idem upozoriti na te reklame koje su zauzele nogostup, ili.....!!! Bam! Kao odgovor skoro ostanem bez glave. Doslovce. Naime po sredini nogostupa su mala stabla koja nisu podrezana, pa ako ste na biciklu njihove grane vam dođu po sredini glave, a na nekoliko mjesta i niže, pa se opet mora sići s bicikla da bi prošli ispod njih.
Ostatak staze do Novalje nije tako ni bitan jer svi idu po cesti, i auti i ljudi i motorini, jer se od ove godine u centar Novalje ne može autom, tj. morate se parkirati na ulasku u rivu, pa je manje auta i manje gužvi, jer većina već ode na zaobilaznicu a ne starom cetom prema centru.
Dobra ideja, ali naplata parkinga je jedna druga priča.
Nema veze, imamo nogostup. Jupiiii! Imamo i puno lijepih zgrada! Živjela planska gradnja!

Post je objavljen 02.08.2005. u 17:40 sati.