Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rengo-turnir Prag 27. 07. 2005.

Tijekom Europskog prvenstva održavaju se razna zanimljiva natjecanja u raznim oblicima igranja goa. Jedan od načina je tzv. rengo. To je način igranja kada više igrača igra na svakoj od strana. Uobičajeno je da igraju trojka protiv trojke, a tako se igralo i ovdje.
Igralo se to još u srijedu 27. 07. Bio je tada dan pauze na prvenstvu, a to je prigoda za razne popratne sadržaje. Sudjelovalo je 29 trojki, a igralo se pet kola. Svaka trojka je imala naziv po igraču broj jedan, a to je najjači po kategoriji iz sastava te trojke.
Rengo podsjeća na parski go. Igrači u jednom timu (trojki) nesmiju se međusobno dogovarati, a niti izmjenjivati signale u vezi igre. Treba se strogo poštivati redoslijed igranja u svakom timu. U slučaju pogreške pri redoslijedu igrača u timu na potezu, tim se kažnjava gubitkom poena, dajući protivničkom timu tri zarobljenika, mimo igre na ploči.
Na slici uz post je Koch family tim u sastavu Koch Andreas 2k, Koch Kris 3k i Koch Hans - Klaus 20k. Zauzeli su na kraju 28. mjesto.
Prikazati ću sada redoslijed prvih 10 timova na kraju turnira:

1. Shikshina Svetlana 7d, Shikshin Ilia 6d, Yoon Sa-Youn 7d 5 pobjeda, sos 17, sodos 17
2. Hirobumi Ohmori 5d, Ryuchi Ohtani 1d, Malavasi Christoph 4k 4 pobjede, sos 16, sodos 12
3. – 5. Lindenmeyer 3d, Michael Maz 3d, Knippel Arnaud 2d,
Yoon Young Sun 4p, Buchmann Rasmus 1d, Scherr Julian 4k i
Mika Urtela 1k, Nikula Miika 2k, Seitz Deni 4k 4 pobjede, sos 15, sodos 10
6. Kim Min hee 2p, Bachmann Fynn 2k, Dugin Artem 4d 4 pobjede, sos 13, sodos 9
7. Schweinsberg Uwe 6k, Jan Willem Bauman 7k, Warkentine 1d 3 pobjede, sos 16, sodos 8
8. Budahn Michael 2d, Knauf Barbara 2d, Knauf Torsten 2d 3 pobjede, sos 15, sodos 7
9. Shikshin Valery 3d, Weerheijm Harry 1k, Schuurink Ivo 1k 3 pobjede, sos 15, sodos 6
10. Byczkowski Marcin 1d, Obrok Pawel 5k, Lewandowska Agnies 8k 3 pobjede, sos 13, sodos 6
.......
A sada malo općenito o igranju goa na ovakovim druženjima.
Zanimljive su prateće aktivnosti uz prvenstvo. Igra se velik broj prijateljskih partija i natjecanja za zadovoljstvo, koja su velikm dijelom i u programu čitavog ovog događanja. Sve se to odvija u prijateljskom tolerantnom ozračju. Skup je to ljudi željnih znanja i druženja. Bio sam svjedokom vrlo rijetkih sporova pri natjecanjima. U početku sam bio iznenađen nekom vrstom blagosti u očekivanju, da strane shvate slučaj i same vide pravi put. Svi se ovdje shvaćaju ljudima jedan prema drugome. U igri se teži pobjedi, ali se priznaju vrijednosti igre, ali ne i ono što je mimo nje.
Navesti ću slučaj završavanja partije u kojoj je vrlo vidljivo tko dobiva partiju. Takova se partija, po lijepom ponašanju, predaje od strane igrača koji gubi. No, igrač koji je slabiji može nastaviti s igrom, ali tada se igra do kraja tj. do prebrojavanja. To je ispravno. Slabiji igrač međutim, u takovom nastavku igranja, može pred prebrojavanje predati partiju, ali tada je to nepristojno. Zašto. Tijekom igre u izgubljenoj poziciji dvije su moguće namjere slabijeg igrača. Jedna je, da odigra do kraja i vidi na koliko je poena razlike uspio svesti rezultat i to je u redu. Drugi je mogući razlog čekati da protivnik pogreši. Ako je velika razlika, to otvoreno kazuje protivniku o nadanju da će odigrati nešto ispod nivou njegovoga znanja ili da će se desiti nešto, što nema veze s igrom. To nije pristojno, pogotovo, ako je protivnik vidno jači igrač.
Uz ispravan pristup u gou obadvije strane dobivaju. Pobjednici pobjedu i priznanje vještine i znanja, a poraženi nova znanja i iskustva.
bl. Muradenu


Post je objavljen 02.08.2005. u 14:54 sati.