Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/buffyiangel

Marketing

Zašto je Sunnydale zapravo Engleska?

Zanimljiva teorija obožavateljice iz Engleske. Kad sam ovo pročitala shvatila sam da u "Buffy" stvarno nedostaje dosta elemenata koji su često (iritantni) u američkim serijama i filmovima. Bar nas Buffy ne davi sa agresivnim patriotizmom, bejzbolom i opsesijom ogromnim automobilima...



Zašto je Sunnydale zapravo Engleska?
(Why is Sunnydale Really England?)


Sunnydale, izmišljeni grad u kojem je zbivaju stvari u «Buffy – ubojici vampira» je zapravo Engleska. Ne. Mislim ozbiljno. Priznajem da to zvuči prilično bizarno iz tri razloga: 1. to je Kalifornija 2. to je Kalifornija i 3. to je Kalifornija. Ukratko to je Kalifornija, a ne Engleska što se može shvatiti po američkom naglasku i pisanju riječi 'boja' color, a ne colour.

Ipak, Sunnydale je Engleska, a ne SAD. I ne mislim metaforički Engleska, kao što su vampiri metaforički, nego što se mene tiče likovi više pristaju Engleskoj nego Americi.

Pogledajmo dokaze. Kao prvo dosta likova su Englezi uključujući Gilesa, Wesleya, Spikea i neke sporedne likove. Također sjedište Vijeća i većina Čuvara je u Engleskoj. Meni se čini da imamo englesku temu.

Ali i bez toga, Sunnydale je Engleska. Ne. Ozbiljno. Razmislite. Kao prvo nitko ne vozi. Naravno i mi u Engleskoj vozimo, ali auto ima mnogo manju ulogu u našem životu i nije falični simbol slobode kao u sjevernoj Americi. S obzirom da je glavna tema «Buffy» odrastanje, čudno je da su zanemarili uobičajenu metaforu 'učenje vožnje'. Buffy jednostavno ne vozi. Dobro, imamo Rileya, g. Kapetana Ameriku, ali on je iznimka. Uglavnom ima malo vožnje, a mnogo hodanja, što mi u UK radimo mnogo više nego Amerikanci u SAD-u.

Pištolji. Nema ih. Uopće. Za one koji ne znaju, pištolji su ilegalni u Britaniji i gotovo je nemoguće dobiti dozvolu za njih. Dok svaki akcijski film u SAD-u 'rješava' probleme pištoljima, Buffy udara i ubada hladnim oružjem što radimo i mi u Engleskoj. Tako smo dragi.

Kulturne reference. One su važne za mjesto događaja. Je li ijedan lik u Buffy prati bejzbol? Ili možda Američki nogomet? Ili ide na kuglanje (više od jednog puta u tri godine) ili u kino? Ne. Sjede za nekakvim šankom i piju. Dobro, uglavnom sok, ali 'piju' je ključna riječ. Od 16-17 godišnjaka na dalje cijeli društveni život Engleza/Britanaca se sastoji od sjedenja po pubovima i kafićima i pijenje nečega. Baš kao i kod skubijevaca.

Rasne razlike. Uvijek mi je bilo malo čudno što gotovo nema crnaca ili likova iz 'manjina' u «Buffy» s obzirom da je SAD zemlja imigranata. U Engleskoj ima samo oko 15% ne-bijele populacije. Vidite na što ciljam?

A koji je razlog za to? Pa kao i obično Joss Whedon. Odrastao je u Engleskoj i «Buffy» je o odrastanju tinejđera pa je logično da je uzeo mjesto svog odrastanja. Giles je glavna odrasla figura; možda je djelomično baziran na Whedonovim bivšim nastavnicima. Koliko je svjesno to englezificiranje, ne znam. Ali po mom mišljenju, 'Buffy' najuvjerljivije prikazuje Englesko društvo (srednju klasu u predgrađu). Osim vampira. Toga nemamo.




Post je objavljen 01.08.2005. u 13:14 sati.