Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

6. Ljetni otvoreni go-turnir Go-kluba 'Velika Gorica' – 30. 07. 2005.

Već je lijepo vidljivo kako djeluju ljetni praznici. Neki odlaze, a neki se vraćaju. Ode Tajana, a dolazi Tea. Adila nema. Doći će. Zvonko se odmara, ali on je ionako rijedak na subotnjim turnirima, ali stoga nema aktivnosti po zagrebačkim knjižnicama za mlade. Još jedan tjedan i go će ponovo po knjižnicama, jer Zvonac dolazi. Dino je na moru, a Smoki radi u bircu baš u to vrijeme, da ne može doći na turnir. Sike odlazi sada i neće ga biti do rujna. Matej se vratio.
Ovaj puta je bio zanimljiv sastav. Petoro iz Velike Gorice (računajući i Teinu Vukovinu) i isto toliko iz Zagreba. Vidjeti ćemo na kraju kakav su međusobni rezultat postigli.
Odigrali smo pet kola po švicarskom sistemu, uz partije handicap po kategorijama minus dva kamenčića. Vrijeme za igru je, kao i uvijek, bilo 30 minuta po igraču uz byoyomi od 15 sekundi za potez. Mjesto igre je bilo 'Centar za odgoj i obrazovanje Velika Gorica' u Zagrebačkoj 90. Početak turnira je bio u 10:30.
Vani vručina i sparina jedva podnošljiva, a u zdanju Centra se ipak moglo. Stara je to građevina debelih zidova, pa djeluje kao neki frižider.
Pogledajmo završnu tablicu.

1. Stjepan Meštrović 7. kyu (Velika Gorica) 4 pobjede sos 15(56)
2. Tea Robotić 8. kyu (Velika Gorica) 4 pobjede sos 15(55)
3. Tomislav Baotić 8. kyu (Zagreb) 4 pobjede sos 14
4. Matej Zakanj 9. kyu (Velika Gorica) 3 pobjede sos 13
5. Mladen Smud 2. dan (Velika Gorica) 3 pobjede sos 9
6. Siniša Zadjelović 10. kyu (Velika Gorica) 2 pobjede sos 15
7. Robert Jovičić 17. kyu (Zagreb) 2 pobjede sos 13
8. Fran Pejanović 22. kyu (Zagreb) 2 pobjede sos 9
9. Filip Pejanović 23. kyu (Zagreb) 1 pobjeda sos 12
10. Leon-Josip Telak 23. kyu (Zagreb) bez pobjeda sos 10
Nove kategorije: 21. kyu: Fran Pejanović
Već u prvom kolu su bila dva su susreta jačih na ovom turniru međusobno. Tomi je pobjedio Meštra za 2,5 poena. Bilo je to pomalo iznenađenje, ali ne treba zaboraviti, da je Tomijeva forma u usponu. Drugi susret od jačih međusobno je onaj Tee i Mateja. Bilo je zanimljivo vidjeti, kakav je Matej nakon stanke uslijed ljetnog odmora. I Tea je bila odsutna. Pobjedila je uvjerljivo Tea sa nešto preko 60 poena razlike. Siniša i Mladen nemaju većih problema protiv puno manje iskusnih mladih zagrebačih igrača Filipa i Leon-Josipa. Zanimljivo je bilo pratiti partiju Robija i Frana. Robi je davao i tri prednosna kamenčića. Ipak, Robi je Robi, najjači među mladim igračima Zagreba. Pobjedio je za 26,5 u partiji koja je igrana prilično brzo. Fran još izgleda nije prokužio, da se razmišljanjem može nači i neke kombinacije, koje nisu vidljive na brzinu. Uspori malo Frane, brzina ti nije saveznik.
Kako to obično spomenem, u drugom kolu idu pobjednici na pobjednike. Tea igra s Robijem. Zna da je on jak na gradnji prostora, jer već je od njega gubila. Ovaj puuta ga je pobjedila uvjerljivo sa 75,5 poena razlike. Tea je krenula u ovaj turnir meljuči sve pred sobom. Siniša igra protiv Mladena dobivajući devet prednosnih kamenčića. Vješto je držao početnu prednost, a Mladen je čak bio malo i neprecizan. Pred kraj Sike vješto ostvaruje poene s tempom. Ide prebrojavanje, u kojem Siniša misli da je izgubio, ali Mladen zna rezultat. Treba stanje brojati tijekom partije. I pored toga pobjedio je Siniša, ali vrlo tijesno za 3,5 poena. Tomi, kao poslijednji među pobjednicima, dobiva za protivnika Filipa, koji je prvu izgubio. Bila je to sigurna Tomijeva pobjeda sa 51,5 poena. Tu je redovno zanimljiv susret Meštra i Mateja. U drugom kolu igraju kao dva poražena iz prvoga, što je za ovaj susret neuobičajeno. Nakon poraza od Tomija izgleda se Meštar malo pribrao i uvjerljivo pobjedio Mateja predajom. Promatram Mateja. No, ima on snage i ne dolazi u obzir depresija. Put učenja i spoznaja često nije blagonaklon. Tim je stečeno znanje vrijednije. Fran je pobjedio Leon-Josipa vrlo uvjerljivo sa 91,5 poena razlike. Tek da se zna, tko je prvi iza Robija među mladim igračima goa Zagreba. Ipak, za zagrebačke mlade igrače nije na odmet spomenuti grupu iz Sesveta, koja ne dolazi na goričke turnire, a tamo ima vrlo jakih. Možda i oni jednom navrate.
Središnje je treće kolo. Od vodeće trojke moguć je samo jedan međusobni susret. Ispalo je da igraju Tea i Siniša. Tein 'parni valjak' kao da je naletio na neki veći kamen. Bilo je vrlo, vrlo, tijesno. Na kraju je taj kamen puko, ali to bijaše za samo 1,5 poen. Tei na vodstvu se priključuje Tomi. Nanio je Mladenu i drugi poraz na ovom turniru, što je za Mladena neuobičajeno. Nakon Velebita to je druga pobjeda Tomija u međusobnim susretima za redom. Ovaj puta je to bilo za 13,5 poena. Meštar, kak se pribral, je smazal Robija uvjerljivo, čak prek 160 poena razlike. Sve izgleda, da sad ni dobro stati Meštru na put. Tak je i bilo. Matej konačno ostvaruje svoju prvu pobjedu na ovom turniru. Fran je pružao otpor, ali ne dovoljan, jer bilo je 21,5 za Mateja. I Filip ostvaruje prvu pobjedu. Žrtva mu je bio Leon-Josip. Bilo je tijesno za 6,5 poena, ali pobjeda je pobjeda.
Četvrto kolo donosi susret jedino dvoje s maksimalnih tri boda. Tomi i Tea u zanimljivom nadmetanju. Ide Tea dalje s pobjedama. Bila je to Teina pobjeda s puno poena razlike. Sada sama vodi, a kolo je prije kraja. Zahuktali Meštar je pregazio i Sinišu. Sada će još naletiti i na Teu. Kakva li će tek to partija biti?! I Matej se izgleda pribrao i uvjerljivo pobjedio Robija. Izgleda da je Robi pročitan, a i pojačala mu se kategorija, pa sada više ne dobiva devet prednosnih kamenčića. Smanjilo se to. No zato vrijedi pojačati igru, a Robi to može. Mladen je konačno naišao na protivnika kojega je mogao pobjediti. No, nije to bilo lako za njega. U početku partije je čak izgubio jednu grupu u kutu. Kasnije je Leon-Josip popustio, pa čak prokomentirao: 'Striček Mladen, nemojte mi rušiti grupe.' Pomislih: 'Pa kakav sam to ja, kada djetetu rušim njegove grupe.' E, moj Leon-Josipe, svi mi polako odrastamo, pa ako to rušenje prihvatiš kao igru, možda češ i kroz život neka posrtanja lakše razumjeti. Striček Mladen hoće, da ti sam ne dozvoliš to. U večini slučajeva sami stvaramo vrijednosti života. Zgleda pametno rečeno, ali ti to kužiš. Fran je opet, po ko zna koji puta, pobjedio starijega brata Filipa. Fićo, a da probaš pobjediti. Biti će i Franu zanimljivije. Malo usporite igru i razmišljancija.
Evo nas na kraju još jednog lijepog turnirčeka u Gorici. Dešava se sraz Tee i Meštra. Tea ima bod više, a Meštar priliku da je dostigne. Tea više nije mogla, a Meštar i dalje dere. Bio je čak uvjerljiv u ovoj partiji. Njemu je vjerojatno krivo, što je turnir već gotov, ali bolje od prvoga mjesta nema. Ipak bilo je vrlo tijesno u izračunu redoslijeda. Imali su iste protivnike tijekom turnira, pa im je sos, sds, sss bio jednak. Razlika za samo jedan bodić je bila u zbroju zbrojeva bodova protivničkih protivnika. To je tek peti kriterij pri izračunu redoslijeda. Po bodovima vodećima se priključio i Tomi. Igrao je sa Sinišom ravnopravno. Koje li frke. Na kraju je bilo samo pola poena za Tomija. Tomi je bio treći, jer je imao jedan sos-bod manje od Tee i Meštra. Matej se stabilizirao i radi i treću pobjedu za redom. Pobjedio je još jednog mladog zagrebačkog igrača, Filipa predajom. Mladen također ostvaruje treću pobjedu i to protiv Frana. Imao je Fran lijepih izgleda, ali na kraju iskustvo prevladava i tu je 14,5 razlike. Robi je nanio i peti poraz Leon-Josipu. Prijatelji su i znaju tko je jači, pa to ne rezultira nikakovom dramom. Pitao sam Leon-Josipa, kako to gleda. Neće on odustati od goa.
A kako je prošlo sučeljavanje Zagreba i Velike Gorice na ovom turniru? Po osvojenim bodovima rezultat je bio 16:9 za Veliku Goricu, a ne računajući međusobne susrete igrača iz istih gradova, bilo je 10:3 za Veliku Goricu.
Slijedeće subote na istom mjestu i u isto vrijeme je 7. Ljetni, a i teorija će biti sat ranije. Svi mogu doći, dođite.
bl. Muradenu


Post je objavljen 31.07.2005. u 19:44 sati.