Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/aparatczyk

Marketing

Summer in the city

Koliko postoji stvari s tematikom ljeta u urbanom prostoru. Dobro, da ne kenjarim, ljeta u gradu. Naslovna, ne mogu se sjetiti tko pjeva original, ali je uobičajeno iritantno reciklira Joe Cocker, pa napljugana "In the summertime" Mungo Jerrya, ali i blues klasik "Summertime", iz kojeg izdiše znojna atmosfera američkog juga. U djetinjstvo i ljetne praznike osamdesetih me vraća Aztec Camera i "Somewhere in my heart";"summer in the city and the air is still, .... your heart to the overkill, no place, no where to go, TV or radio" tako nekako, podsjeća na dugotrajna ljetna poslijepodneva, nerad, žega i nadasve loš TV program. Nisu sve o zajebanciji i dokolici, ne zaboravimo tužnu "I'll die in summertime" Manic street preachersa, rodonačelnika depresije devedestih i motociklističke praznine, i osobito depresivna "It's summertime" Flaming lipsa, sa osobito tužnog i veličanstvenog albuma "Yoshimi battles the pink robots" koji sam puno slušao u jednom izuzetno nesretnom razdoblju života.
Čudan je Zagreb ljeti. Parkinga napretek, ali ipak gužve zbog radova. Nestaju vojske ljudi i ostaju samo oni koji nisu mogli otići nikuda jer ih okolnosti onemogućuju u tome ili i inače ne idu nikuda. Sve aktivnosti se gase, lagano sve prestaje i ništa se ne događa. I ufuravati se u ljetni feeling, makar si u Zagrebu, dok preostali brijači lutaju terasama Jaruna u potrazi za gradskom rivijerom. Noćni život se svede na par mjesta uz vodene površine. Jedino što je depresivnije od Zagreba ljeti je Zagreb ljeti kad pada kiša. Prošli petak sam tako s ekipom bio vani. Stvarno se doima kao da nigdje nema nikoga. Zaletjeli se u Movie pub, a tamo se skupilo ono nesretnika koji traže kakvu takvu zabavu, to inače loše mjesto bilo je te noći posljednje pribježište. Gradom lutaju ekipe stranaca backpackera u tranzitu gdjekud, smiješnih altrisuta koji svojim putovanjima odaju počast staroj Evropi, ali to nije loše, da se razumijemo.
Republika Dugave je posebno tugaljiva ljeti, društvo za kavu moraš tražiti svijećom. Baš smo simpatija mog života i ja prošetali njenog cucka po kvartu u kasnu subotnju toplu večer. Sporadične skupine i pojednici briju svoj ljetni film po klupicama u parkovima i otvorenim birtijama. I oni ljetuju u Dugavama. Nama dvjema je ljetni Novi zagreb kulisa naših diskusija i spoznaja, samo je bazen djelovao primamljujuće za noćno kupanje.
Summertime, and the living is easy.....
Da barem, ali brija jeste.

Post je objavljen 31.07.2005. u 00:09 sati.